Čtvrtek, 25. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Ve dnech 16. - 18. července 2004 se v Maastrichtu uskuteční neformální zasedání Rady EU pro životní prostředí. Vedle Lisabonské strategie bude rámcovým tématem zasedání Rady také problematika prevence a ochrany před povodněmi. Delegaci České republiky povede ministr životního prostředí RNDr. Libor Ambrozek. 

CELNÍCI ZADRŽELI TUNY OŘÍŠKŮ S RAKOVINOTVORNOU LÁTKOU
Pražští celníci zadrželi v minulých dnech tuny závadných arašídů z Číny a pistáciových oříšků z Íránu. Desítky tun ořechů překročily povolenou hranici pro obsah rakovinotvorného alfatoxinu. Celková hodnota 128 tun arašídů a 50 tun pistácií, které jsou nyní ve skladech pod dohledem celníků, je 7,5 miliónu korun. Celníci v tomto případě využili nových kompetencí na ochranu spotřebitele a spotřebitelského trhu, které jim příslušejí po vstupu Česka do EU. Aflatoxiny patří mezi mykotoxiny, což jsou sekundární produkty různých kmenů plísní. Jsou to jedny z nejjedovatějších přírodních látek. U člověka mohou mimo jiné způsobovat genetické změny, narušit imunitní systém a podporují vznik rakoviny.

PLZEŇ CHCE ZÍSKAT ÚVĚR NA KANALIZACI
Plzeňský magistrát by rád získal od Evropské investiční banky půlmiliardový úvěr, který by pokryl část nákladů na vybudování městské vodárenské infrastruktury. Zbytek peněz by město rádo získalo z dotačních fondů EU. Úvěr v celkové výši 525 miliónů korun by město využilo mimo jiné na výstavbu retenční zdrže v Bolevci nebo odkanalizování Radčic, Křimic a Valchy. Podle předběžných podmínek nemá doba splatnosti úvěru přesáhnout patnáct let a město by ale zřejmě mohlo získat odklad splácení do roku 2007. Prostředky od Evropské investiční banky mají pokrýt jen část celkových nákladů, radnice doufá, že dalších zhruba padesát až sedmdesát procent potřebných financí získá z dotačních fondů unie.

COCA-COLA, MCDONALD`S A UNILEVER DOSTALY POCHVALU OD GREENPEACE
Společnosti Unilever, Coca-Cola a McDonald`s se rozhodly k postupnému odstranění všech chladících zařízení, jež obsahují uhlofluorovodíky (hydrofluorocarbons, HFC). Nebudou při chlazení používat žádné plyny, které jsou nebezpečné pro světové ovzduší. Unilever oznámil, že už vyměnil 14.000 mrazících boxů na zmrzlinu a od roku 2005 bude už kupovat jenom ty, které nepoškozují ovzduší. Coca-Cola slíbila, že do 18 měsíců odstraní všechny přístroje s obsahem HFC na celém světě. Také McDonald`s chce vyměnit chladící zařízení ve 30.000 restauracích, nezavázal se však k žádnému termínu. Ředitel Greenpeace International Gerd Leipold poděkoval všem třem firmám za pochopení a mnohamilionové investice.

Světová zdravotnická organizace zveřejnila studii, která se zabývá dopadem stavu životního prostředí na zdravotní stav dětí v Evropě. Její výsledky jsou závažné. Ze studie totiž vyplývá, že každé třetí úmrtí dítěte v Evropě je způsobeno špatným stavem životního prostředí.

Loučná nad Desnou (rš) - Divoká skládka u zámeckého parku v Loučné nad Desnou už nemusí hyzdit oblíbené místo procházek místních lidí. Radnice se totiž snaží získat peníze na její likvidaci. \"Skládka tu byla čtyřicet, možná padesát let. Určitě by bylo jednodušší ji rekultivovat , ale protože skrývá i nebezpečné odpady, musíme ji celou odtěžit,\" uvedl starosta Loučné Pavel Martínek (ČSSD). Skládka je totiž v blízkosti řeky Desné, takže představuje stálé nebezpečí pro život ve vodě. Odborníci spočítali, že ze skládky se musí odvézt deset tisíc metrů krychlových odpadů, které skončí na skládce v Rapotíně. Obec tak odstraňuje hřích z minulosti. Skládka totiž leží na soukromém pozemku, o který majitel přišel v padesátých letech a teprve po roce 1989 jej dostal zpět v restituci. \"Myslím si, že je to naše povinnost. Naši lidé sem dlouhá desetiletí vozili komunální odpad. Ten člověk nemohl nijak ovlivnit, co na jeho pozemku bude,\" sdělil Martínek. Likvidace skládky bude stát pětatřicet milionů korun.

Kopřivnice Na užší spolupráci při likvidaci skládky nebezpečných odpadů, které kdysi Tatra vyvážela na městský pozemek, se dnes dohodli představitelé města s managementem kopřivnické automobilky. \"Budeme postupovat společně, abychom dosáhli odstranění skládky. Navrhneme schůzku na ministerstvu životního prostředí, které se zúčastní i odborníci z Tatry,\"řekl starosta Kopřivnice Jiří Tichánek. Na fenolovou skládku se vyvážel odpad ještě před rokem 1989. Tatrovka na ni podle pamětníků navážela nebezpečné látky z lakovny, použité oleje a odpady ze slévárny. Radnice se nyní snaží získat na likvidaci skládky státní dotaci, k tomu ale potřebuje spolupráci automobilky. \"Máme zájem se zúčastnit jednání, zajímá nás, jaké jsou možnosti pro to, abychom pomohli s vyřešením problému skládky, která leží na území města,\"řekl po schůzce finanční ředitel a člen představenstva Tatry Igor Vlček. Vedení Tatry se také vyjádřilo k bourání objektů v areálu automobilky. \"Už jsme zbourali všechny staré a nebezpečné objekty,\"řekl Vlček. Podle dnešní dohody předá Tatra představitelům města seznam dalších objektů, které jsou určeny k likvidaci.\"My bychom se pak vyjádřili, jestli nemáme lepší řešení,\"vysvětlil Tichánek.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů