Pátek, 29. března 2024

Brzy může propuknout skokový efekt

Brzy může propuknout skokový efekt

O oteplování Země dnes už nikdo nepochybuje. Vědci však tvrdí, že nás může potkat změna teplot skokem už během století. Trvat má až 15 tisíc let.
S klimatem je to stejně jako s pověstným džbánem, s nímž se chodí pro vodu až do utržení ucha. Problém je v tom, že nevíme s jistotou, kdy jsou změny ještě napravitelné a kdy nevratné. To už dalším změnám nedokážeme zabránit a zbude nám jen čekat, kdy udeří. Třeba metanové říhnutí.
Akutní hrozba rychlého oteplení vychází z nových poznatků o situaci před 55 milióny lety, kdy pozvolné vytváření skleníkového efektu vystřídal nejdramatičtější skok v oteplení Země - o pět stupňů během několika desetiletí. Bez vnější příčiny náhle došlo k uvolnění obrovského objemu metanu a dalších uhlovodíků z oceánských usazenin. Na \"metanové říhnutí\" si ovšem Země zadělala už dřív - zvýšenou vulkanickou činností nastartovala skleníkový efekt. V podobné situaci je naše planeta i tentokrát.
Náhlá změna klimatu znamenala před oněmi 55 milióny lety konec existence řady živočišných forem, zejména mořských. Na druhé straně otevřela cestu k rychlejšímu vývoji například savců, a tím i člověka.

Země si říhla u Norska

\"Když jsme počítali, kolik plynu bylo k takovému říhnutí potřeba, vyšlo nám množství odpovídající současným celosvětovým zásobám zemního plynu,\" řekl Gerald Dickens z univerzity Rice v Houstonu. Proto většina geologů a klimatologů pokládá metanovou teorii za nepravděpodobnou.
Norští geologové však nyní přišli s výrazným argumentem - při průzkumu ropných nalezišť v Severním moři objevili tisíce podmořských průduchů. \"Podle nás tyto hydrotermální průduchy vysvětlují, jak se mohlo do atmosféry prakticky okamžitě dostat tolik plynu a způsobit klimatickou změnu,\" řekl Bjorn Jamtveit z univerzity v Oslo.
Vědci se v podstatě shodují, že Země je v podobné předskokové situaci i nyní. V posledních desetiletích se spalováním fosilních paliv globální teploty zvyšují až 360krát rychleji. Koncentrace oxidu uhličitého v ovzduší je nejvyšší za půl miliónu let a ve srovnání s dobou předhistorickou jedenapůlkrát vyšší.

Klimatický setrvačník

To vede k roztáčení teplotní spirály, charakterizované např. situací na pólech: větší teplo roztaví určité množství sněhu, čímž se sníží odrazivost tepelného záření a zvětší plocha odhalené a teplo přitahující půdy. Zbylý sníh je tak vystaven většímu zahřívání, takže taje rychleji, odhaluje další půdu a odráží ještě méně tepelných paprsků atd. Z toho pak vyplývá akutní hrozba opakování nového metanového říhnutí, protože např. kromě dalších zásob podmořských hydrátů (polotuhé směsi velmi chladné oceánské vody a metanu) je množství skleníkových plynů vázáno i ve věčně zmrzlé severské půdě.
\"Globální oteplování je skutečností - pokud v něm budeme pokračovat, co bude se zásobami metanu? Může dojít k jejich uvolnění, a tím k dalšímu globálnímu oteplení skokem?\" položil řečnickou otázku časopis Nature. \"Obáváme se, že odpověď zní ano.\"

Autor: Alexandr Petrželka

Zdroj:Právo
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů