Čtvrtek, 28. března 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Brno První čtyři dny v červenci pomáhají zájemci ekologům v péči o chráněná území. Na území přírodní rezervace Kamenný vrch v Brně tak včera studenti a studentky, ale i ostatní zájemci shrabovali seno.\" Trávu jsme posekali týden předem,\" řekl Antonín Martiník z Rezekvítku - občanského sdružení pro ekologickou výchovu a ochranu přírody, která brigády pořádá. \" Letos jsme se domluvili se zoo a seno z chráněných oblastí by mělo přijít tam,\" řekl Martiník. Kromě hrabání brigádníci také provádějí výřez křovin. Tato pomoc přírodě se koná podesáté a týká se i dalších přírodních rezervací na území města Brna.

PRAHA - Celníci na ruzyňském letišti objevili zásilku s téměř devíti stovkami vzácných motýlů. K dovozu nebylo vystaveno žádné povolení, informoval mluvčí celní správy Jiří Barták. Cena motýlů se bude určovat spolu s Inspekcí životního prostředí. Exempláře, které podléhají Úmluvě o mezinárodním obchodu ohroženými druhy volně žijících živočichů a rostlin, byly podle něho určeny pro zákazníka v ČR.

ŠTUDLOV - Na osm set tisíc korun přišla nová cesta spojující Študlov s pasekami a přírodní památkou Hrádek. Peníze na její opravu obec získala z programu na podporu obnovy venkova, ve kterém Študlov uspěl jako jedna z mála valašských obcí.
Cesta byla podle místních dlouhodobě ve špatném stavu. \" Přitom vede na jedno z nejkrásnějších míst v okolí. Lokalita Hrádek je vyhlášena jako přírodní památka, rostou zde vzácné druhy orchidejí, a také větší množství jalovců,\" upozornil starosta František Tvarůžek.
Nová cesta, kterou se študlovští snažili dokončit ještě před vstupem do Evropské unie, aby se vyhnuli vyšší dani, by měla podpořit turistický ruch v celé oblasti. \" Na hřebeni nad obcí je lyžařský vlek, v létě sem zase turisté chodí na výlety,\" zmínil se starosta. Od té doby, co je cesta opravená, ji podle něj k procházkám hodně využívají i místní.

Doubice - Novou přírodní rezervaci Spravedlnost vyhlásila Správa chráněné krajinné oblasti Lužické hory. Rezervace, která se rozkládá na stejnojmenném vrchu na katastru Doubice a Dolní Chřibské, má výměru přes 11 hektarů.
\"Posláním rezervace je ochrana zachovalých lesních porostů charakteru suťových lesů a květnatých bučin. Kromě toho se zde vyskytují silně ohrožené druhy rostlin jako kapradinka skalní, měsíčnice vytrvalá, lilie zlatohlávek. V lokalitě se vyskytují chráněné druhy živočichů jako zmije obecná či holub doupňák,\" uvedla starostka Doubice Božena Stejskalová.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů