Čtvrtek, 18. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

EU CHCE INVESTICE DO VÝVOJE V CHEMICKÉ OBLASTI
Ačkoliv je Evropa v chemické výrobě světovým lídrem, musí se přičinit, aby v budoucnu neztratila tempo a byla stále konkurenceschopná. Upozornili na to odborníci z řad výzkumníků, finančníků a představitelů EU, kteří v Bruselu vytvořili společnou platformu pro udržitelný růst chemického průmyslu. Platforma, sdružující soukromý i veřejný sektor a podporovaná Evropskou komisí, se chce zasadit o větší investice do výzkumu a technologických novinek v chemické oblasti a růst konkurenceschopnosti Evropy na tomto poli. Zaměří se především na průmyslovou biotechnologii, technologii materiálů a popisy reakcí a procesů. Věnovat se bude také oblastem týkajícím se životního prostředí, zdraví, bezpečnosti, vzdělání, vědeckých infrastruktur a přístupu k rizikovému kapitálu.

PLÁN OBCHODOVÁNÍ S EMISEMI NEDODALO SEDM ZEMÍ
ČR spolu s dalšími čtyřmi nováčky nezaslala včas do Bruselu národní alokační plán, který je nezbytný pro zapojení firem do evropského obchodu s emisemi kysličníku uhličitého. Evropská komise však spustila kárné řízení pouze proti dvěma opozdilcům z řad dřívějších členů EU, Itálii a Řecku, jimž zaslala první písemné varování. Národní plány určují množství povolenek pro konkrétní znečišťovatele. Ty pak lze dále prodávat, pokud podnik svou kvótu nevyužije. Obchodování s emisemi má v Evropské unii začít od 1. ledna 2005. Hlavním cílem je, aby tržní mechanismus pomohl snížit množství nebezpečných skleníkových plynů, jak se unie zavázala v tzv. Kjótském protokolu.

VLÁDA SE ROZHODLA PODPOŘIT ROZVOJ CYKLISTIKY V ČESKU
Vláda se rozhodla podpořit rozvoj cyklistiky v Česku a zvýšit tak její podíl na celkové dopravě. Přijala Národní strategii cyklistické dopravy ČR, která počítá s rozšiřováním cyklistických stezek a značených tras a budováním zázemí pro cyklisty ve městech. Chce tak přispět k tomu, aby se kolo stalo bezpečným a rovnocenným dopravním prostředkem. Slibuje si od toho také rozvoj cestovního ruchu.

Brno Libor Ambrozek, jeden z jihomoravských ministrů ve Špidlově kabinetu, je s působením KDU- ČSL ve vládě spokojen a míní, že straně se podařilo prosazovat své programové priority. \"Naše témata - především udržitelný rozvoj venkova, podpora malého a středního podnikání a aktivní rodinná politika - se ukázala jako velmi nosná a v jejich prosazování jsme byli úspěšní,\"uvedl Ambrozek v aktuálním lidoveckém zpravodaji Hlas. Ve svém rezortu životního prostředí si Ambrozek cení podpory obnovitelných zdrojů energie, nové odpadní a vodní legislativy či vytváření soustavy Natura 2000. \"Zatraktivní řadu přírodně cenných a turisty dosud nedoceňovaných oblastí,\"míní lidovec. Nyní podle Ambrozka nesmí jeho strana dopustit bezvládí a musí zabránit komunistům, aby se jakkoli podíleli na vládě.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů