Pátek, 19. dubna 2024

Nizozemské předsednictví v EU

Nizozemské předsednictví v EU
Od 1. července do 31. prosince 2004 přebírá od Irska předsednictví v Evropské unii Nizozemí.
\"\"


V oblasti životního prostředí se během následujícího půlroku nejdříve uskuteční neformální jednání Rady ministrů životního prostředí (16.-18. červenec 2004, Maastricht), oficiální jednání Rady ministrů životního prostředí se uskuteční 14. října 2004 v Lucemburku a 20. prosince 2004 v Bruselu.

V rámci svých priorit se hodlá nizozemské předsednictví zaměřit na rozšíření Evropské unie, Lisabonskou strategii a udržitelný růst evropské ekonomiky, oblast svobody, bezpečnosti a spravedlnosti, víceletou finanční perspektivu pro období 2007 - 2013 (tzv. agenda 2007) a aktivnější a viditelnější roli Evropské unie ve světě.

V oblasti životního prostředí se Nizozemí zaměří na chemickou politiku (diskutovaný návrh nařízení o registraci, hodnocení a autorizaci chemických látek - REACH), problematiku změny klimatu, posílení environmentálního pilíře Lisabonské strategii, tématickou strategii k městskému prostředí (thematic strategy on urban environment), strategii ke rtuti (strategy on mercury), komunikační a akční plán prevence povodní a v neposlední řadě také na navrhovaný předpis o přeshraničním pohybu odpadů, který se nepodařilo odsouhlasit v rámci jednání Rady ministrů životního prostředí v Bruselu 28. června 2004. Dalšími diskutovanými oblastmi bude téma udržitelné mobility (tišší, čistší a ekonomičtější doprava), těžební odpad, fluorované plyny a balíček týkající se Aarhuské úmluvy o přístupu veřejnosti k informacím o životním prostředí.
Heslem předsednictví je \"životní prostředí jako příležitost - environment as opportunity\".

Podrobněji jsou priority uvedeny v následujících dokumentech:
- stručný přehled priorit nizozemského předsednictví (The Dutch Presidency of the Council of the European Union: Priorities)
- víceletý strategický program pro období 2004 - 2006 (Multiannual Strategic Programme 2004 - 2006)
\"OEU-Dutch_

Podrobné infromace lze najít na oficiálních stránkách předsednictví www.eu2004.nl.
Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů