Sobota, 20. dubna 2024

Nová Ves s větrnou elektrárnou počítá

Nová Ves s větrnou elektrárnou počítá
Nová Ves v Horách - Na Strážném vrchu v Nové vsi mají vzniknout čtyři nové větrné elektrárny. O záměru se již hovořilo mnohokrát. Nyní se záměr rýsuje do konkrétní podoby. Přijímají se podněty veřejnosti, stanovisko vydal i krajský úřad.
Posudek o vlivu chystaného záměru farmy větrných elektráren Strážný vrch je k dispozici na Městském úřadě v Litvínově. Veřejnost do něj může nahlédnout do 15. července. \"Materiál je na odboru životního prostředí ve 3. patře. Nic závažného však na přibližně třiceti stranách občan nenalezne,\" informovala vedoucí odboru Jitka Janečková. Přesto však do uvedeného data mohou lidé zaslat příslušnému úřadu písemné vyjádření k záměru.
Jediná stížnost k majiteli, kterým je brněnská společnost Ecoengineering, byla v minulosti ze strany ochránců přírody. Ti upozornili, že bylo zastavěno místo, kde roste vzácná rostlina koprník. Na základě toho byla majiteli uložena pokuta ve výši 150 tisíc korun. V rámci odvolacího řízení však ministerstvo životního prostředí pokutu zrušilo, jelikož se ukázalo, že v Nové Vsi roste zmíněná rostlina velice hojně. \"Bylo by tedy nelogické, aby kvůli tomu nemohl být záměr uskutečněn,\" uvedla Radka Peterková z Obecního úřadu Nové Vsi.
Posudek, který je nutný pro schválení záměru stavebním úřadem, vypracoval mezibořský odborník Luboš Motl. \"Z hlediska ochrany přírody, hlučnosti a podobně je projekt v pořádku. Jediným problémem je vliv na krajinný ráz. Pro to ale nejsou stanovena pevná měřítka, takže se těžko hledají argumenty pro i proti. Nevidím to nijak problematicky,\" vyjádřil se. Ani podle Peterkové by neměl vzniknout žádný problém. \"Prozatím jsme nezaznamenali žádné stížnosti. Obyvatelé naší obce budou navíc ještě svoláni, aby se mohli vyjádřit,\" uvedla.
Stanovisko k větrným elektrárnám v Nové Vsi vydal i krajský úřad. \"Budou-li plněna opatření k prevenci, vyloučení, případně snížení nepříznivých vlivů na životní prostředí, nemá krajský úřad připomínky. Posudek prokázal, že záměr je přijatelný,\" uvedla Romana Konečná, tisková mluvčí Krajského úřadu v Ústí nad Labem.
Problematika větrné elektrárny není cizí ani Ekologickému centru Most. \"Mohu potvrdit, že problematikou výstavby větrných elektráren jsme se zabývali na několika jednáních komise životního prostředí Euroregionu Krušnohoří,\" uvedla vedoucí centra Soňa Hykyšová. K předkládanému projektu nemá výhrady. \"Bohužel jsem ale ještě neměla dostatek času se s ním seznámit zevrubně,\" dodala.
Ekologické centrum v nedávné době zorganizovalo anketu, v níž pokládalo veřejnosti otázku, zda souhlasí se stavbou větrných elektráren. Vypadá to, že přes námitky ojedinělých aktivistů veřejnost obnovitelné zdroje energie podporuje. Podle průzkumů souhlasí s větrnými elektrárnami v Krušných horách 61 procent dotazovaných. Vedle toho 34 procent respondentů nesouhlasí, protože by podle nich mohla stavba zasáhnout do krajinného rázu a navíc je provoz hlučný.
Zdroj:Deník Mostecka
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů