Úterý, 23. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

MZE RUŠÍ ORGANIZACI, KTERÁ OCHRAŇUJE PŘED POVODNĚMI
Ministerstvo zemědělství se rozhodlo zrušit státní Zemědělskou vodohospodářskou správu (ZVS), jejíž hlavní náplní je ochrana krajiny proti povodním. Činnost ZVS by měly převzít státní podniky Povodí. Před zrušením vodohospodářské správy varují odborníci, kteří se zabývají prevencí proti záplavám. Ministerstvo zemědělství popírá, že by zrušení ZVS souviselo s informacemi, že ředitel správy Josef Šíma zvýhodňoval při zadávání prací některé firmy

Šumava (sla) - Správa Národního parku a Chráněné krajinné oblasti Šumava na základě četných dotazů upozorňuje vodáky na regulační omezení a splouvání na řekách Vltavě a Otavě na svém území. Podle tiskového mluvčího parku Radovana Holuba lze Vltavu splouvat z Lenory do Nové Pece denně od 8 do 19 hodin. Holub upozorňuje, že úsek Borová Lada - Polka byl splavný pouze do konce května. Nástupními místy jsou nyní pouze Lenora, Soumarský most a Pěkná. V Lenoře je pro splouvání stanoven minimální stav vody 45 centimetrů. Ten lze vyčíst z vodočetné latě u mostu pod vlakovým nádražím v Lenoře. Minimální stav vody nutný pro nástupní místo na Soumarském mostě je vyznačen také na vodočetné lati. Ta je umístěna u pravého mostního pilíře. Údaje jsou uvedené i na informačních tabulích správy parku. Odpočinkovými zastávkami na trase jsou pak Chlumský most a železniční most u osady Dobrá. Mezi výstupní místa patří Pěkenský most a Nová Pec. Regulační opatření jsou nutná kvůli ochraně přírody. Provozování sportů jsou podle zákona na území národních parků totiž zakázána.

Pokuty v řádu milionů eur budou hrozit od začátku příštího roku mnoha západoevropským podnikům, protože se nedokážou včas vyrovnat s požadavky nové celoevropské legislativy o kontrole emisí skleníkových plynů. Jak vyplývá z výzkumu, který byl na zakázku společnosti LogicaCMG proveden v sedmi zemích západní Evropy, je takto ohrožena téměř polovina tamních podniků. ČR jako celek již dosahuje cílových limitů emisí daných Kjótským protokolem, přesto lze očekávat, že některé podniky mohou mít problémy.

Turisté mohou sbírat odpadky
Milovníci přírody a turistiky mohou při svých výšlapech pomoci nejvyšším moravskoslezským horám Jeseníkům od odpadků. Parta nadšenců z řad místních studentů, ekologů a sponzorů pro ně připravila v informačních centrech měst v okolí hor igelitové pytle, které si mohou zájemci vyzvednout a naplnit je. Do akce s názvem Čisté Jeseníky, která není vázána na konkrétní datum, se může zapojit kdokoliv. Lidé si mohou vybrat trasu podle vlastního uvážení, naplněné pytle mohou zlikvidovat sami, nebo je odložit na sběrná stanoviště.

FIRMY BY MĚLY PLATIT ZA ZKUŠEBNÍ TĚŽBU
Ministerstvo životního prostředí chce, aby firmy, které začnou v tuzemsku zkušebně těžit ropu nebo zemní plyn, odváděly 5 procent z tržeb získaných za prodej těchto surovin. V tuzemsku těží ropu a zemní plyn především Moravské naftové doly. Ty loni vytěžily rekordní množství ropy, a to přes 350 tisíc metrů krychlových. Průzkumné práce provádí v Kančí oboře u Břeclavi také Česká naftařská společnost, povolení zahájit pravidelnou těžbu ale zatím nezískala. Peníze ze zkušební těžby ropy a plynu by sloužily výhradně k likvidaci starých nepoužívaných vrtů, kterých je na jihu Moravy ještě asi dvě stě. Na jejich likvidaci je třeba přibližně 300 miliónů korun.

16. července začíná v nizozemském Maastrichtu dvoudenní neformální schůzka ministrů životního prostředí členských států Evropské unie.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů