Středa, 24. dubna 2024

Vandalové ničí záhony, rozhazují odpadky a lámou větve stromů

Vandalové ničí záhony, rozhazují odpadky a lámou větve stromů

ZLÍN - Snahu o vylepšení vzhledu krajského města stále častěji maří vandalové ničící zeleň i prvky městského mobiliáře. Odbor městské zeleně, který se připravuje na příjezd komisařů mezinárodní soutěže o nejkrásněji rozkvetlé město, nestačí napravovat škody v parcích, odpočinkových zónách a v obytných čtvrtích. \"Jenom pár dní vydržely čtyři betonové truhlíky s květinami u základních škol na Januštici. Všechny beze stopy zmizely,\" uvedl vedoucí oddělení údržby zeleně Stanislav Pospíšilík. Podle jeho zkušeností se ve Zlíně krade pořád stejně. Upozorňuje však, že přibývá vandalismu. \"Lidé spíš ničí záhony, vytrhávají květiny, lámou větve stromů a rozhazují odpadky. Po víkendu jsou vždy rozkopané koše, třeba i v celém parku najednou. Kromě sprejerských výtvorů se začaly objevovat samolepky. Nejhůř na tom bývá altán a dětské hřiště v parku Komenského. Vandalové ve velké míře řádí rovněž v Centrálním parku na Jižních Svazích, kde jsou dokonce pomalovány i kameny,\" dodal Stanislav Pospíšilík.

Se zloději se naopak utkává oddělení cestovního ruchu zlínského magistrátu, které již druhým rokem realizuje náročný projekt instalace orientačního mapového systému. \"V konečné fázi má být na území Zlína a jeho příměstských částí instalováno více než 40 orientačních map jednotlivých městských částí a map celého Zlína. V tuto chvíli je k dispozici 17 map, dalších 10 se dokončuje. Přesto jsme již o dvě mapy přišli. Poslední krádeží byla ta z minulého týdne, kdy nám zloději odnesli z relativně pevných stojanů u autobusového nádraží celou velkou mapu o rozměru 120x180 cm,\" řekla vedoucí oddělení Dana Daňová.

Přitom již na začátku letošního roku oddělení řešilo obdobnou krádež v ul. Dlouhá u frekventované zastávky MHD. Také odsud si zloději dokázali odnést celou mapu a nechat jen prázdné stojany.

www.zlin.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů