Čtvrtek, 25. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Byl to jeden z prvních a též nejbizarnějších zážitků z cesty po Spojených státech. Přijedete do kalifornského národního parku Sequoia a vidíte, jak z rozsáhlých ploch pod až sto metrů vysokými a tři tisíce let starými stromy stoupá dým. Muži s oranžovými helmami na hlavách přitom k vašemu překvapení v klidu a netečně posedávají okolo. Na váš dotaz, proč nehasí, vám podají zasvěcený výklad o tom, že jde o úmyslně založený a řízený požár, který na základě dlouhodobých výzkumů pomáhá obnově půdy a celého ekosystému v parku.
Požáry, s nimiž bojují hasiči u města Santa Clarita, tento bohulibý účel neplní a muselo být kvůli nim evakuováno už 1600 domů. S požáry v sekvojovém ráji mají společné jen to, že je také způsobil člověk.

Bývalí pracovníci továrny na pesticidy ve městě Bhópál včera oslavovali rozhodnutí Indického nejvyššího soudu. Ten jim přiřkl po letech právních sporů a odkladů odškodnění v celkové výši 325 miliónů dolarů. Z továrny patřící firmě Union Carbide unikly v prosinci 1984 do ovzduší tuny jedovatých látek. Při jedné z největších ekologických katastrof zahynuly téměř čtyři tisíce lidí.

JIŽNÍ MORAVA LIKVIDUJE STARÉ LEDNICE
V červenci zahájila Regionální rozvojová agentura jižní Moravy (RRAJM) v regionu projekt likvidace starých lednic obsahujících freony. Do března 2006 předpokládají autoři projektu, že shromáždí a odstraní až 36.800 kusů chladicích zařízení. Na rozsáhlou akci získala agentura ze Státního fondu životního prostředí (SFŽP) dotaci 20,6 milionu korun. Občané a především obce v Jihomoravském kraji pocítí zahájení projektu i ve svých peněženkách. Uložení už nepoužívaných lednic do vybraných sběrných dvorů v době trvání projektu bude zdarma a ani obce nebudou muset platit za jejich odstranění. Vlastní likvidaci zařízení pak bude mít na starost firma SITA Moravia, která vyhrála veřejnou soutěž.

LOM V CHABAŘOVICÍCH SE PROMĚNÍ NA REKREAČNÍ ZÓNU
Bývalý lom v Chabařovicích a jeho okolí se do roku 2017 přemění v největší rekreační zónu na Ústecku. V blízkosti jezera, které vzniká z lomu, budou oddělené palouky pro slunění, tenisové kurty, hřiště a zázemí s občerstvením. Samotné napouštění jezera skončí asi za čtyři roky, řekl Petr Lenc, ředitel Palivového kombinátu Ústí (PK), který přeměnu lomu zajišťuje. Jezero má rozlohu 250 hektarů. Na konci června v něm bylo 6,4 milionu metrů krychlových vody, po skončení napouštění by zde mělo být 34,4 milionu metrů krychlových vody. Stavaři nyní zpevňují břehy jezera. Úpravy břehů si vyžádají 250.000 tun kamene a přijdou asi na 200 milionů až 250 milionů korun.

UNIE SLEDUJE A STÍHÁ NEBEZPEČNÉ VÝROBKY
Evropská komise vydává každý týden nelichotivý seznam průmyslových výrobků, které mohou spotřebitele udusit, popálit nebo otrávit. Varovný systém, nazvaný RAPEX, začal fungovat od letošního března a už v něm uvízlo přes padesát výrobků. Hlavně to jsou elektrické spotřebiče a hračky, ale třeba i punčocháče s karcinogenním barvivem. Unijní dohoda zní jasně. Nebezpečný výrobek, objevený a zakázaný v jedné zemi, musí být stíhán v celé pětadvacítce. Nejvíc spadeno má Unie na domácí elektrospotřebiče a hračky, protože u nich se vyskytuje nejvíc závad. Z různých průzkumů totiž vyplývá, že úrazy v domácnosti si každoročně vyžádají více lidských životů než autonehody. Nejzranitelnější jsou děti.

EU OPĚT NESCHVÁLILA DOVOZ GENETICKY UPRAVENÉ KUKUŘICE
Ministři zemědělství \"pětadvacítky\" opět nedospěli k rozhodnutí, zda povolit či nepovolit dovoz americké geneticky upravené kukuřice do zemí EU. Evropská komise, která má v tomto případě poslední slovo, však již rozhodla, že kukuřice bude moci být v unii používána alespoň jako krmivo nebo pro průmyslové účely. Kukuřici, označovanou jako NK 603, vyrábí americký koncern Monsanto. Společnost bude moci plodinu, odolnou vůči některým herbicidům, dovážet po dobu deseti let. Komise však v prohlášení ujistila, že kontejnery obsahující NK 603 budou při přepravě do Evropy řádně označeny. O tom, zda NK 603 bude moci obsahovat i lidská potrava, komise rozhodne do několika měsíců.

SOLÁŇ - O devět ovcí a dvě kozy připravila o víkendu vlčí smečka soukromého chovatele Karla Ručku z Karolinky na Vsetínsku. Šelmy napadly jeho stádo, které se páslo v dřevěné ohradě na Soláni.
\"Určitě se jednalo o vlky. Nasvědčují tomu způsob lovu a také stopy, které jsme našli,\" uvedla zooložka Správy Chráněné krajinné oblasti Beskydy Dana Bartošová. Kopec Soláň leží ve Vsetínských vrších. Vlci, kteří se začali objevovat na východě Moravy před deseti lety, se dosud zdržovali především v Moravskoslezských Beskydech a v pohoří Javorníků. První útok na domácí zvířata mimo tuto oblast zaznamenali ochranáři letos v červnu, kdy šelmy usmrtily jednoho berana ve Valašské Bystřici.
Podle údajů ze zimního sčítání šelem se mohou na východě Moravy vyskytovat až tři vlčí smečky, které žijí na české i slovenské straně hranice.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů