Pátek, 29. března 2024

Ekologové žalují policii

Ekologové žalují policii
Most - Ekologický právní servis, který vystupuje proti výstavbě slévárny hliníku společnosti Nemak nedaleko Havraně u Mostu, podal žalobu na Policii ČR.
Podle zástupců nevládní organizace měla policie porušit zákon o svobodném přístupu k informacím tím, že odmítla ekologům poskytnout údaje z vyšetřování kauz týkající se nadnárodní společnosti Nemak.
Ekologický právní servis podal na konci roku 2002 trestní oznámení na bývalého starostu a zastupitelstvo Havraně, kteří měli podle názoru ekologů zmařit místní referendum o rozšíření průmyslové zóny Joseph, kde Nemak postavil svou továrnu. Policejní vyšetřovatelé v březnu 2003 vyšetřování ukončili takzvaným odložením věci s tím, že spáchání trestného činu nezjistili.
\"Za nezákonný označil postoj starosty i zastupitelů Ústavní soud, proto jsme letos v dubnu požádali policii o zpřístupnění informací ze spisové dokumentace k vyšetřování,\" vysvětlil Jiří Nezhyba z Ekologického právního servisu.
\"Informace nám však neposkytli, podali jsme proto odvolání. Ani nadřízený orgán, Správa severočeského kraje v Ústí nad Labem, ale na naše odvolání nereagoval.\" Podle Nezhyby má však každý občan na informace ze zákona nárok.
\"Policie nám je nejenže neposkytla, ale na naši žádost ani následné odvolání nereagovala,\"
uvedl. \"Proto jsme na mosteckou policii i Správu severočeského kraje podali ke Krajskému soudu v Ústí nad Labem žalobu,\" doplnil.
O žalobě zatím neví okresní ředitelství policie v Mostě ani správa severočeského kraje. Oba orgány odmítly postup ekologů komentovat. \"O žalobě zatím nevíme, nemůžeme se tedy vyjádřit,\" sdělila Jana Matonohová z tiskového oddělení Správy severočeského kraje. Podobně reagovala i mluvčí mostecké policie Ludmila Světláková.
\"Policie o žalobě neví,\" uvedla.
Zdroj:Ústecký kraj
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů