Pátek, 19. dubna 2024

Žalob na stavbu supermarketů přibývá

Žalob na stavbu supermarketů přibývá
Odpůrci supermarketů přitvrdili. Nespoléhají se již jen na petice, ale stále častěji se obracejí na soud. I když malých diskontních prodejen stále přibývá, spory jejich stavbu komplikují a protahují. Rozhodnutí soudu může znamenat i konec projektu.
Na rozhodnutí Nejvyššího správního soudu čeká Přerov. Sdružení Občané proti Penny Marketu (OPPM) bojuje za školní hřiště, na jehož místě chce investor postavit obchod. Lidé nejprve posbírali podpisy pod petice i pod žádost o vypsání referenda. Když neuspěli, podali žalobu proti rozhodnutí zastupitelstva. Aktivisté měli podle zákona dostatek podpisů, zastupitelé ale referendum nevyhlásili. Krajský úřad totiž městu pohrozil, že výsledek případného referenda stejně nebude platný, protože podle jeho posouzení nejsou otázky jednoznačné.
Krajský soud poté aktivistům nevyhověl s tím, že nelze žalovat rozhodnutí zastupitelstev, a lidé se odvolali k Nejvyššímu správnímu soudu. \"Pokud neuspějeme, půjdeme se stížností k ústavnímu soudu. Ústava nám zaručuje účast na řízení věcí veřejných,\" říká Richard Šlechta z OPPM.
\"Na petice radnice nereagují, vše je o penězích a lobbingu. Ti, kdo vládnou na radnicích, si tam chtějí vydělat a nebudou ustupovat jinému zájmu, než je ten jejich,\" dodal. Soud však mezitím zrušil téměř rok trvající opatření, které bránilo radnici poskytnout pozemky investorovi.
U soudu je rovněž stavba prodejny Lidl v Táboře. Ekologický právní servis (EPS) nyní podal žalobu proti krajským úředníkům, kteří vydali rozhodnutí pro výstavbu. Krajský soud se sporem zabývá již podruhé, v prvním případě žalobě EPS vyhověl. Kraj pochybil, když své rozhodnutí opřel o informace, o nichž odpůrce stavby a další účastníky řízení neinformoval. Týkaly se přitom jedné z hlavních námitek - rozporu plánované stavby s územním plánem.
Územní plán určuje, že v lokalitě mohou stát pouze stavby minimálně dvoupodlažní a vyšší, které mají architektonicky tvořit nároží. \"Úřady ovšem povolily umístění standardního přízemního supermarketu krabicového typu, který se nároží ani nepokouší předstírat,\" uvedl Vítězslav Dohnal z Ekologického právního servisu.
K soudu zatím směřuje i případ stavby prodejny Lidl v Rumburku na Děčínsku, kde sice supermarket v blízkosti rodinných domů roste v souladu s platným územním plánem, zastupitelé ale kvůli odporu lidí souhlasili, že plán změní. To se však nestalo. \"Je to od úředníků podvod,\" uvedla Ivana Dudková z iniciativy Spolek občanské solidarity. Ta dnes žádá po krajském úřadě obnovení územního řízení a studii EIA, jinak je odhodlána jít k soudu a bojovat za odstranění celé stavby.
\"O podnětu víme, ale podle nás je všechno v souladu s legislativou,\" uvedl místostarosta Darek Šváb. \"Lidé, kteří si v této části města stavěli domy, věděli, že tam bude stát nějaký market. Podle platného územního plánu byla a je tato lokalita stále určená pro občanskou vybavenost. Někdo se na tom snaží profitovat, jinému to prostě jen vadí,\" míní Šváb.
Firmy kvůli protestům nebo soudním tahanicím strategii nemění. \"Naše strategie s tím nemá co dělat. Máme-li zájem, na otevření prodejny prostě čekáme. Snažíme se stavět tak, aby to bylo v souladu s územním plánem a když se naskytnou připomínky nebo nějaký lokální zájem, hledáme kompromis,\" uvedl jednatel firmy Penny Market Pavel Kebísek. Lidl odmítá protesty kolem staveb jakkoliv komentovat.
Přes odpor lidí především na menších městech ale vliv obchodních řetězců a diskontních prodejen v zemi i nadále poroste. Podle poradenské společnosti Incoma posílí během tří let svoje pozice na trhu hypermarkety a diskontní prodejny, a to asi o šest procent, zatímco ostatní typy prodejen včetně supermarketů budou stagnovat nebo ztrácet.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů