Pátek, 29. března 2024

Chybějí dotace pro venkov i na bionaftu

Chybějí dotace pro venkov i na bionaftu
Rolníkům hrozí, že přijdou o tři miliardy korun dotací z Evropské unie. A zároveň je ohrožena výroba ekologické bionafty. To vše kvůli tomu, že se Ministerstvu zemědělství zatím nepovedlo zajistit zhruba jednu miliardu korun na příslušné dotační programy.
\"O přidělení prostředků Ministerstvu zemědělství na bionaftu, případně na rozvoj venkova rozhodne až nová vláda, \" uvedl totiž včera mluvčí Ministerstva financí Marek Zeman. Jeho vyjádření se tak liší od předchozích slibů Ministerstva financí, že zdroje pro financování venkova budou určitě zajištěny. Takový slib dostali podnikatelé na jaře, když kritizovali Ministerstvo zemědělství, že pro venkov vyčlenilo do letošního státního rozpočtu příliš malou částku.
Celkem mohou letos zemědělci získat v rámci takzvaného Horizontálního programu rozvoje venkova až 6,5 miliardy korun. Podpory jsou určeny hlavně do podhůří a na ekologická opatření. Česko z vlastních zdrojů může dát až 1,3 miliardy korun, přičemž ke každé koruně přidá Brusel další čtyři. Tuzemští podnikatelé proto ostře kritizovali, že ministr zemědělství Jaroslav Palas do letošního rozpočtu prosadil na rozvoj venkova jen 460 miliónů korun, k nimž pak přidal dalších 200 miliónů.
\"Teď se ukazuje, jak naše kritika byla oprávněná a sliby ministerstev financí i zemědělství jalové,\" říká předseda Asociace soukromého zemědělství Stanislav Němec. Jeho názor podporuje i šéf Zemědělského svazu Miroslav Jirovský. \"Pokud se peníze nenajdou, naši politici obtížně vysvětlí, proč připravili stát o tři miliardy dotací z Bruselu,\" dodává.
Zatímco Palas už podnikatele upozornil na možnost, že se dotace zkrátí nebo budou některé programy příští rok uzavřeny, státní tajemník jeho ministerstva Miroslav Toman je stále přesvědčen, že peníze se najdou. \"S financemi jsme se na tom přece pevně dohodli, a nová vláda nemá důvod slib porušit. Dotace na bionaftu s rozvojem venkova přitom nijak nesouvisí,\" říká. Souvislost ovšem minulý týden našlo Ministerstvo financí, když kabinet odložil projednávání dotací na bionaftu. Finance si vyžádaly analýzu, zda peníze na bionaftu by nebylo lépe využít například právě na rozvoj venkova, Na bionaftu přitom potřebuje Ministerstvo zemědělství letos zhruba 475 miliónů korun.
Zaskočena tím, že vláda dotaci neschválila, je především firma Setuza. Jako dominantní producent řepkového metylesteru by tak přišla o podstatnou část tržeb. \"Bez dotací nemůže bionafta konkurovat cenově naftě klasické. O práci by přišlo až dvě stě lidí,\" říká mluvčí Setuzy Marie Logrová.
Zemědělci ale odmítají celý systém podpor, který Palasův úřad pro bionaftu navrhl. \"Systém vůbec nezaručuje, že řepku na bionaftu od nás zpracovatelé vykoupí. Peníze dostanou jen zpracovatelé jako Setuza, my si na ně nesáhneme,\" říká David Novák, předseda družstva Agroodbyt.

Dotace, které letos chybějí rolníkům a zpracovatelům řepky (v miliardách korun)
Na rozvoj venkova *
Celková suma, kterou
letos rolníci mohou získat 6,5
Z toho by poskytla Evropská unie 5,2
Podmínka výdajů z českého rozpočtu 1,3
Ministerstvu zemědělství chybí 0,6
O kolik peněz Česko
přijde na dotacích z EU,
pokud nedá ze svého
rozpočtu plnou částku 3
Na výrobu bionafty
Letošní podpora výroby 0,475
metylesteru řepkového oleje
*Horizontální plán
rozvoje venkova (HRDP)
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů