Pátek, 29. března 2024

Nejsou dotace na bionaftu - cena řepky padá

Nejsou dotace na bionaftu - cena řepky padá
Licitace zemědělců a zpracovatelů řepky o ceny této klíčové olejniny vrcholí. Rolníci tlačí cenu výš poukazem na to, že ji mohou už bez překážek vyvézt na trhy unie. Zpracovatelé zase upozorňují, že sklizeň bude skoro dvojnásobná oproti loňsku.
Dohadování o cenách je však letos oproti předchozím letům bouřlivější. Vláda totiž neschválila téměř půlmiliardovou dotaci na výrobu bionafty, rolníkům i olejářským firmám tak hrozí citelná ztráta odbytu řepkového metylesteru pro její výrobu.
Zásadní rozkol mezi rolníky a zpracovateli je přitom už v tom, zda je navrhovaný dotační systém, kterým se ještě má zabývat budoucí kabinet, vůbec správný.

Brusel povolil výjimku, na niž Česko nemá
Případem s bionaftou se agrární politika přiblížila tomu, co v Bruselu už ukázala vrcholná česká diplomacie - viz jmenovaní evropského komisaře na tři pokusy.
Ministerstvo zemědělství totiž požádalo Evropskou komisi o výjimečné přechodné řešení, než zavede po vzoru unie plošné přimíchávání několika procent řepkového metylesteru do nafty.
Česko chce až do roku 2006 vyrábět klasickou bionaftu. Ale protože je moc drahá, chce dotovat výrobce metylesteru. Brusel na to přistoupil s tím, že lze dotovat tunu metylesteru částkou 9500 korun. S touto dotací se ho smí vyrobit nejvýše sto tisíc tun, do konce roku 2006 je tak potřeba 950 miliónů korun.
Když ovšem ministr zemědělství Jaroslav Palas v kabinetu o peníze požádal, nedostal nic.
\"Musíme vypadat v Bruselu jak kašpaři. Nejdřív si tam vyhádáme systém, který jinak země unie vůbec nepoužívají, a pak se ukáže, že na něj nemáme,\" upozorňuje Stanislav Němec, předseda Asociace soukromého zemědělství. Podle něj je navrhovaný dotační systém sice špatný, ale určitě lepší než žádný. Jiní podnikatelé však systém odmítají úplně.
\"Základním cílem těchto dotací je přece dotovat zemědělskou výrobu pro nepotravinářské účely, a snižovat tak nadvýrobu potravin. Jenže nemáme žádnou záruku, že od nás zpracovatelé, kteří dostanou dotace na metylester, vykoupí jediný kilogram řepky. Mohou ji klidně dovézt a my si nesáhneme z těchto agrárních dotací ani na korunu,\" vysvětluje David Novák, předseda družstva Agroodbyt, které ovládá 15 procent tuzemského trhu s rostlinnou produkcí.
Zpracovatelé řepky ovšem rolníkům tvrdí, že jim v dotačním systému zaručit odbyt české řepky nemohou.
\"Musím se přece chovat tržně a koupit řepku tam, kde je levnější. Stejně to dělají naši pěstitelé při prodeji - také vyvezou produkci do zahraničí, když je tam lepší cena,\" říká František Janů, šéf největší olejářské firmy Setuza.
\"Navíc, vždyť zemědělci už berou dotace i na hektar orné půdy a další podpory, nemohou žádat o peníze donekonečna,\" dodává.

Cena řepky začíná padat
Bez ohledu na spor o dotační systém však už zpracovatelé i obchodníci výrazně snižují ceny kvůli tomu, že zatím vláda nepodpořila systém žádný.
\"Původně jsme pěstitelům nabízeli až 7200 korun za tunu. Ale pokud nebudeme moci vyrábět bionaftu, znamená to pro nás ztrátu odbytu desítek tisíc tun metylesteru. Takže teď jsme snížili nabídku na 6600 korun a pravděpodobně půjdeme ještě níž,\" říká za Setuzu Janů.
Obdobně reagovala také společnost Agropol.
\"Zatím uzavíráme s pěstiteli smlouvy jen zálohově, ale výši doplatku v září určitě výrazně ovlivní to, zda v Česku bude dotovaná bionafta,\" potvrzuje mluvčí Agropolu Jolana Procházková.

Dotace zpracovatelům vydatně pomáhají
O tom, jak a zda vůbec se bude bionafta dotovat, rozhodne až nová vláda. Rolníci zatím shánějí argumenty pro to, aby jim systém zaručil i odbyt řepky. \"Už letos na jaře přece Setuza brala za bionaftu dotace, z nichž neměli zemědělci nic,\" upozorňuje Miroslav Jirovský, předseda Zemědělského svazu.
Janů potvrdil, že jeho firma dostala během ledna až dubna státní dotaci na nákup řepky ze zahraničí asi 290 miliónů korun.
\"Bylo to asi 5800 korun za tunu na nákup zhruba padesáti tisíc tun řepky, kterou jsme nemohli sehnat na domácím trhu,\" řekl. Včera přitom společnost Setuza oznámila zisk za první pololetí ve výši čtyř miliónů korun.
Pokud zpracovatelé řepky dostanou státní dotace i v novém systému, pak si většinu z bezmála miliardy korun mezi sebe rozdělí jen dvě společnosti.
Setuza vyrábí téměř polovinu metylesteru v zemi, další třetinu pak Agropodnik Jihlava.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů