Pátek, 19. dubna 2024

Jihomoravští zelení staví v krajských volbách na pestrosti; do předsednictva nominují opět Beránka

Jihomoravští zelení staví v krajských volbách na pestrosti; do předsednictva nominují opět Beránka

Jihomoravští zelení už mají jasno v tom, kdo povede jejich kandidátku do podzimních krajských voleb.  Krajská konference jihomoravské organizace Strany zelených, která se konala v Brně, schválila podmínky koaliční smlouvy s Liberální reformní stranou a zvolila  prvních deset kandidátů na prvních 20 míst společné kandidátky Zelená pro Moravu.

 

Lídrem byl už dříve zvolen zastupitel jihomoravského kraje, architekt Jiří Low. Druhé místo obsadí lékařka Věra Jelínková, členka Strany zelených a  zastupitelka městské části Brno-střed, na třetím bude ředitelka ústřední vědecké knihovny MU v Brně Zdeňka Dohnálková, zastupitelka z Tišnova a rovněž členka SZ. Zelení chtějí na šestém místě nestraníka Michala Medka, vedoucího  střediska ekologické výchovy Rychta v Krásensku, na osmém člena zastupitelstva města Brna Martina Nawratha, a na desátém brněnskou podnikatelku Kateřinu Dubskou, ředitelku vydavatelství Era.

 

„Z výsledku primárních voleb na kandidátku do krajského zastupitelstva mám radost, protože je vidět, že Strana zelených dokáže nabídnout známé a zkušené lidi nejen z Brna,  ale ze všech  regionů Jihomoravského kraje. Ženy na naší kandidátce navíc nejsou jen ozdobou nebo splněním  nějakých kvót; jsou to skutečné osobnosti, které svým veřejným působením  prokázaly, že dovedou hájit práva  občanů i životní prostředí,“ řekla předsedkyně jihomoravské krajské organizace Strany zelených Jana Drápalová.

 

Věra Jelínková, lékařka a zelená zastupitelka v městské části Brno-střed, zvolená na druhé místo kandidátky Zelená pro Moravu, dodává:  „Veřejná práce pro mne není jen ochrana přírody, kterou miluji, ale mými prioritami je především zdravotnictví, vzdělávání a hlavně zlepšení vztahů mezi občany a úřadem. Své dlouholeté zkušenosti v těchto oblastech  chci využít při práci v krajském zastupitelstvu.“

 

Delegáti jihomoravské krajské konference rozhodli  také o nominacích do předsednictva SZ na nadcházející zářijový volební sjezd strany. Do funkce předsedy SZ podpoří Jižní Morava stávajícího předsedu zelených Jana Beránka. V  hlasování krajské konference získal Jan Beránek 22 hlasů,  druhý kandidát na předsedu, kterým je Petr Štěpánek, získal 9 hlasů. Do předsednictva SZ nominovali jihomoravští zelení 30ti hlasy Pavla Brzobohatého, stávajícího místopředsedu pro hospodaření, a Janu Ulbrychovou, místopředsedkyni pro média (21 hlasů). Nominaci naopak nezískal bývalý ministr životního prostředí Martin Bursík, pro kterého hlasovalo 10 delegátů. Do ústřední revizní komise nominovala krajská konference v Brně Ditu Horovou (24 hlasy) a Andreu Herbychovou (22 hlasů).

 

„Vážím si důvěry a podpory jihomoravských zelených, kteří jsou v současnosti nejsilnější krajskou organizací ve Straně zelených,“ poděkoval za nominaci předseda SZ Jan Beránek.

 

Kontakt:
Jana Ulbrychová, místopředsedkyně pro média, tel.: 724 321 845

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů