Pátek, 29. března 2024

Hejna sarančat se přiblížila k Dárfúru

Hejna sarančat se přiblížila k Dárfúru
Uprchlíkům v oblasti Súdánu a Čadu hrozí nájezdy ničivého hmyzu i epidemie nemocí

Roje sarančat, schopných během chvíle zničit celou úrodu na polích, se nebezpečně přiblížily k súdánské provincii Dárfúr. V této oblasti se odehrává největší humanitární krize na světě. Hmyz tam dorazí v nejbližších dnech.
V sousedním Čadu, kam se uchýlilo přes 200 tisíc súdánských uprchlíků, jsou hejna desítek miliónů sarančat už od úterý. Včera byla jen čtyři sta kilometrů od súdánských hranic. Sarančata jsou schopná pohybovat se rychlostí až 150 kilometrů za den.
Nynější nájezdy jsou nejhorší za patnáct let. Postiženy už byly například Mali, Senegal a Niger, v nichž je velká většina obyvatel závislá na příjmech ze zemědělství. V Dárfúru už nyní lidé trpí hladomorem. \"Jestliže se tam sarančata dostanou, sežerou vše zelené,\" uvedl Clive Elliott z Organizace pro výživu a zemědělství, který se zabývá právě problematikou nebezpečného hmyzu. \"Už tak vážnou situaci to ještě více zkomplikuje.\"
OSN varuje, že na boj se sarančaty je zatím k dispozici jen polovina z potřebných padesáti miliónů dolarů. Další peníze chybí i na zajištění potravin a léků pro dárfúrské uprchlíky.
V regionu se navíc šíří epidemie žloutenky typu E, kterou se nakazilo přes šest set lidí. Dvaadvacet jich zatím zemřelo. Nemoc přenášená znečištěnou vodou se může v oblastech se špatnou hygienou šířit obrovskou rychlostí. \"Nepodaří-li se okamžitě zlepšit přístup k nezávadné vodě v uprchlických táborech, nemoc se bude rapidně šířit a povede k vyšší úmrtnosti,\" uvedla Světová zdravotnická organizace.
Odborníci varují i před dalšími nemocemi, především malárií, průjmy a nemocemi dýchacího ústrojí. Špatné hygienické podmínky navíc v posledních týdnech znásobují každoroční silné deště.
Jedinou nadějí pro dárfúrské uprchlíky jsou mírové rozhovory mezi vládou a povstalci, které se mají podle Africké unie konat na konci srpna v nigerijské Abuje. Rebelové tento týden sice prohlásili, že se jich zřejmě nezúčastní, včera ale stanovisko změnili. \"Měli jsme být předem dostatečně konzultováni ohledně data a místa konání (rozhovorů), nicméně přesto se jich zúčastníme,\" oznámil podle agentury Reuters mluvčí Súdánské osvobozenecké armády Ali Trayo.
Súdán je pod velkým tlakem mezinárodního společenství, aby ukončil řádění provládních arabských milic, které v regionu masakrují domorodé černošské obyvatelstvo. Jejich nájezdy si od loňského února vyžádaly na třicet tisíc obětí.
Rada bezpečnosti dala v červenci Súdánu lhůtu 30 dní, aby zajistil bezpečnost v oblasti.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů