Čtvrtek, 28. března 2024

Louka po technu zůstane zničená

Louka po technu zůstane zničená
BONĚNOV - Soudní znalec, který vypracovává posudek na stav louky po nelegální technoparty CzechTek, nevěří, že pouhý úklid odpadků vyřeší veškeré problémy způsobené tisíci lidmi a auty.
Kromě odpadků totiž louka u Boněnova na Tachovsku trpí i znečištěním ropnými produkty z agregátů a automobilů, na mnoha místech navíc davy lidí a aut poškodily vegetaci, řekl včera znalec, který si nepřeje být jmenován.
\"Vypadá to dost špatně, je postiženo zhruba 100 hektarů plochy a bylo tam asi 50 tun odpadu,\" odhadl znalec. Zásah do krajiny se stupňuje od menšího dotčení až po úplné zničení. Některá místa po technoparty jsou podle znalce totálně poškozená a budou zřejmě vyžadovat nový porost. Na louce, která je hodnotná svou bohatou skladbou rostlinných druhů, mnohdy zůstala po účastnících vydřená místa a nově vyježděné cesty.
Vzhledem k tomu, že až dosud bylo suché období, jen některé druhy rostlin mají šanci se vzpamatovat, domnívá se znalec. Na nejvíce poškozených místech by se podle něj měly vzpamatovat zejména hluboko kořenící rostliny, například pampelišky. Naopak traviny, jejichž nadzemní odnožovací kolénka jsou zničená, mají šanci na obnovu daleko menší. Hrozbou zůstává i možné poškození z nebezpečných odpadů.
Největší obavy z ekologického poškození má i nájemce pozemků zemědělec Libor Lúdik. Ve čtvrtek začal sám s úklidem odpadků, které tu po technoparty zůstaly. Odvezl 60 krychlových metrů odpadů, s dalším úklidem chce pokračovat po víkendu.
Zdroj:Právo
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů