Pátek, 19. dubna 2024

Sklárny varovně zdvihají prst, hrozí katastrofou

Sklárny varovně zdvihají prst, hrozí katastrofou

Lenora - \"Jestli ten binec smete nějaký přívalový déšť do Vltavy, tak tu máme ekologickou bombu,\" varuje starosta Richard Němec. Stav ekologického zatížení v bývalých sklárnách v Lenoře stále roste.

Sklárny chátrají
V šedesátých letech prošla sklárna rozsáhlou rekonstrukcí, aby pak v letech devadesátých byla po mnoha peripetiích prodána v dražbě. \"Za opravdu velmi nízkou cenu společnosti z Trutnova. Ta zatím v celém areálu skláren stihla prodat veškerý železný šrot, ale po znovuobnovení tradice skláren ani stopa,\" uvedl starosta.

Vltava je v ohrožení
Starosta se obává ekologické katastrofy. \"V objektu jsou totiž sudy, ve kterých prozatím dřímá nebezpečný odpad. Vzhledem k tomu, že sklárny jsou jen několik desítek metrů od Vltavy, je celá situace skutečně na pováženou,\" vyjádřil svůj strach starosta.

První vlaštovka
Poté, co se opakovaně obracel na Městský úřad v Prachaticích, odbor životního prostředí, a Českou inspekci životního prostředí, byla nakonec skutečně v červnu tohoto roku provedena kontrola stavu ekologického zatížení.
Ta zjistila, že ekologické nebezpečí v areálu zatím vesele bují. \"Inspekce zatím sepsala o celé věci sedmistránkovou zprávu. Těžko říct, kam se teď situace začne ubírat,\" uvedl starosta.

Lenora ztratila tradici
\"Hodně lidí přišlo zrušením skláren o živobytí, protože kolem skla se tu motalo naprosto všechno. Opravdu hodně lidí to poznamenalo,\" posteskla si Jiřina Horejšová, která spolu se svým manželem ve sklárnách také pracovala. Podobný názor mají i další obyvatelé Lenory.

Obec je nyní mrtvá
Jana Bajčíková pracovala ve sklárnách přes 39 let. \"Musím říct, že to je katastrofa. Zavřením sklárny zabili celou Lenoru,\" projevila své zklamání Bajčíková.
V lenorské sklárně pracovalo svého času až 240 zaměstnanců. Ti všichni o svou práci přišli.

O práci je nouze
\"Někteří z nich jsou teď v důchodu, někteří už bohužel i zemřeli, jiní odešli za prací do Německa a někteří, především mladí, jsou v jiných sklárnách všude po republice,\" osvětlil situaci bývalých zaměstnanců starosta.

Otázkou je zatím čistička
Obec se nyní pokouší získat alespoň čističku odpadních vod, která se v areálu skláren nachází. \"Majiteli čističky nejsme, ale provozujeme ji, abychom zajistili čištění zhruba 80 procent zástavby v obci. Po vyřízení na katastrálním úřadě by mělo dojít k převedení na list vlastnictví obce Lenora,\" doufá v úspěch starosta.

Poslední střípky tradice
Tradice skla v Lenoře však zatím alespoň částečně přežívá, a to už jen díky drobným podnikatelům, kteří ještě krásné řemeslo v obci udržují. Co všechno skláři v Lenoře dokázali, pak mohou obdivovat návštěvníci muzea historie skla.

Autor: MICHAELA TONCAROVÁ

Zdroj:Prachatický deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů