Sobota, 20. dubna 2024

Auto-Mat: aktivitou proti pasivitě automobilu

Auto-Mat: aktivitou proti pasivitě automobilu
Nespokojenost s neustále se zhoršující dopravní situací v Praze přivedla několik pražských umělců a členů neziskových organizací k vytvoření společného projektu Auto-Mat. Myšlenka dát autům MAT vzešla z osobní potřeby jednotlivců přispět k řešení stavu, kdy automobily zaplavují naše město a život s nimi začíná být nesnesitelný.

U příležitosti Evropského týdne mobility (16. - 22. září) tak proběhne několik akcí, které Auto-Mat odstartují. Ve čtvrtek 18. 9. 2003 se uskuteční velká protestní cyklojízda středem města a v pondělí 22. 9. oslava Evropského dne bez aut na Václavském náměstí.

Počet automobilů v Praze stále stoupá, stejně tak i počet zabitých chodců, zhoršuje se ovzduší. \"Řada mých vrstevníků z Prahy kvůli množství aut a špatnému vzduchu odchází,\" říká devětadvacetiletý Martin Mareček, který o fenoménu autokultury natáčí dokumentární film, a dodává: \"Chceme na tento problém upozornit a přispět k jeho řešení, proto vznikl projekt Auto-Mat. Auto-Mat chce nejen ukázat škodlivý vliv automobilismu, ale představit i alternativní způsoby dopravy včetně moderních příkladů ze zahraničí.\"

Projekt neskončí jedním Dnem bez aut, ale chce být \"na tahu\" i v budoucnu. Další umělecké instalace, divadelní happeningy, či hudební vystoupení podepsané Auto-Matem se připravují. \"Auto-Mat chce stavět uměleckou aktivitu proti plechové a dusící pasivitě automobilů,\" říká další z umělců Jan Foukal.

Na projektu Auto-Mat se podílejí pražští umělci a dále jednotlivci z organizací Oživení, Děti Země, Nadace Partnerství, Car Busters, Cyklistika a energie budoucnosti, Agentura Gaia a dalších. Jedná se však o otevřenou občanskou aktivitu. \"Auto-Mat není organizovaný, stojí za ním osobní potřeba vycházející z našeho vztahu k městu,\" uzavírá Mareček.

Auto-Mat tímto vyzývá Pražany - respektujte svobodu druhých, používejte automobil jen v nejnutnějších případech a na Den bez aut ho nechte doma úplně.

Více informací o
- projektu Auto-Mat na www.auto-mat.ecn.cz,
- českém Dni bez aut (19. 9.) na www.detizeme.cz/denbezaut,
- Evropském dni bez aut (22. 9.) na stránkách Ministerstva životního prostředí www.env.cz.

kontakty:
Jan Bouchal, mluvčí projektu Auto-Mat, email: pup@tynska.cz, tel.: 603 95 95 46
Martin Mareček, filmový dokumentarista, email: maremar@volny.cz, tel.: 777 169 080
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů