Pátek, 19. dubna 2024

Atény v ekologii zaostaly za hrami v Sydney

Atény v ekologii zaostaly za hrami v Sydney
Pět různobarevných kruhů, symbol olympijského hnutí, slovenská pobočka mezinárodní organizace Greenpeace na svých internetových stránkách inovovala. Jeden z nich zmizel, ten zelený. Organizace tak upozorňuje na to, že pořadatelé olympiády v Aténách nesplnili své sliby, protože takřka nemysleli na ochranu životního prostředí.
Názor je jednoznačný. \"Olympijské hry v Aténách nedostanou zelené medaile,\" uvádí Greenpeace. Ředitelka mezinárodních kampaní této organizace Shailendra Yashwantová připomíná, že předchozí olympijské hry v Sydney se vyznačovaly důrazem na ekologii - na rozdíl od Atén.
V Austrálii, kde lidé z Greenpeace před čtyřmi roky pracovali jako ekologičtí poradci organizačního výboru, byly domy v olympijské vesničce zásobovány elektřinou z fotovoltaických článků umístěných na střechách budov. Slunce ohřívalo i vodu pro centrální vytápění, všechny domy měly takzvaný pasivní solární design, aby bylo možné využívat dopadu slunečních paprsků i na osvětlení vnitřku budov. Olympijská vesnice v Sydney se ve své době stala největší solární čtvrtí na světě.
Nic takového ovšem není podle Greenpeace letos v provozu. \"V ekologii jsou Atény daleko za Sydney,\" prohlásil Nikos Charalambides z řecké pobočky Greenpeace, s připomenutím proklamace organizátorů, že \"olympijské hry jsou výzvou a zároveň možností širokého uplatnění programů a akcí přátelských k životnímu prostředí\". Původním záměrem bylo podle Greenpeace například využívat veškerou energii z obnovitelných zdrojů. Jenže využití \"zelené\" energie je takřka na nule.
Možnosti přitom byly. \"Pro zemi, která sama sebe označuje jako zemi stálého slunečního svitu, by nemělo být využití solární energie problémem. Navzdory tomu ekologicky šetrné využití energie v Řecku není takřka vidět,\" uvádí zpráva vydaná při zahájení her.
I zástupci programu Spojených národů na ochranu životního prostředí (UNEP) se domnívají, že letošní pořadatelé své sliby týkající se ekologie zcela nesplnili. \"Návrat olympijských her do země jejich zrodu jen zdůraznil historické souvislosti a ohled vůči přírodě byl jedním z klíčových prvků helénské civilizace,\" řekl ředitel programu UNEP Klaus Töpfer. Zároveň ale připomíná, že spolu s organizátory OH připravili sérii televizních šotů vysvětlujících například význam dělení a zpracovávaní odpadů, které jsou nyní vysílány v řecké televizi.
Mezinárodní olympijský výbor se výtkám ekologických organizací brání. \"Od začátku jsme úzce spolupracovali s organizačním výborem a zajistit ochranu životního prostředí bylo jedním z našich hlavních cílů,\" tvrdí mluvčí MOV Giselle Daviesová..
Organizační výbor olympijských her (ATHOC) na kritiku odpovídá, že vyvíjel tlak na dodavatele, aby do výstavby sportovišť zakomponovali ekologická zařízení a opatření, ale že je k tomu nemohl nutit.
Zdůrazňuje, že v souvislosti s přípravou her se podstatně zlepšila městská veřejná doprava, do aténských ulic se vrátily tramvaje, které z nich zmizely před čtyřiceti lety, a že bylo také zasazeno na tři sta tisíc stromů a přes milión keřů. \"Veřejná doprava je jedinou výjimkou,\" uznávají zástupci Greenpeace. Naopak hořce připomínají, že použití ekologických technologií a materiálů mělo být \"nevyhnutelnou podmínkou všech důležitých objednávek\", jak zní citace z dávných proklamací.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů