Pátek, 19. dubna 2024

Proč audit cyklistické dopravy?

Proč audit cyklistické dopravy?
Zjištění podmínek a úrovně cyklistické dopravy ve městě a následně návrh opatření k jejich zlepšení má za úkol audit cyklistické dopravy BIPAD. Ten v současné době uskutečňuje ve spolupráci s Centrem dopravního výzkumu (CDV) Městský úřad ve Vsetíně. Tento projekt podporuje Evropská unie a zapojilo se do něj 42 evropských měst z 15 států, přičemž z ČR šest měst.

Samotný audit spočívá ve zmapování slabých a silných stránek cyklodopravy. \"V rámci 35 bodů v devíti oblastech se například zjišťuje, jak jsou stezky řešeny z hlediska bezpečnosti, vazeb na autobusovou či železniční dopravu, jak město podporuje cyklistickou dopravu občanů do zaměstnání, dětí do školy či ve volném čase a mnoho dalších návazností,\" vysvětlil Ing. Jaroslav Martínek z CDV.

V rámci tohoto projektu je zpracován manuál, který vychází ze zkušeností ostatních měst. Může být inspirací a doporučením při řešení tohoto problému i našim městům. \"Tento program navazuje na Národní strategii cyklistické dopravy ČR a realizace auditu BIPAD je jednou ze zvýhodňujících podmínek při přidělování státních dotací,\" dodal Ing. Jaroslav Martínek.

Představitelé Vsetína považují zlepšování podmínek pro cyklisty za nezbytnou součást rozvoje města a samotný audit chápou jako větší šanci dosáhnout na státní prostředky a zkvalitnit práci úředníků ve vztahu k podpoře cyklistiky.

\"Uvědomujeme si, že je třeba zvýhodňovat ekologické způsoby dopravy, mezi něž cyklistika patří. Do poloviny příštího roku bychom chtěli vybudovat další cyklostezku od semetínského mostu až po Janovou v celkové délce zhruba 9,5 km. Vše je ale závislé na státních dotacích. Tato studie, za niž zaplatíme 140 tisíc korun a jejíž součástí bude i návrh na řešení kritických uzlových bodů cyklodopravy, může přinést našemu městu několik miliónů korun na realizaci takových komunikací,\" konstatoval vsetínský místostarosta Jaromír Kudlík. Podle něj budou výsledky auditu známy letos na podzim.
Zdroj:Moderní obec
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů