Čtvrtek, 25. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Jablonec n. N. - Liberecký kraj se začal zabývat přípravou strategie trvale udržitelného rozvoje. Udržitelný rozvoj stejnou měrou zohledňuje sociální, ekonomické a životní prostředí obyvatel. Při té příležitosti probíhá v městech kraje kampaň, jejímž cílem je veřejnost zapojit do přípravy strategie. Proto od konce července cestuje po kraji stánek, ve kterém občané získají letáčky s vysvětlujícím textem a dostanou příslušné informace. Současně se mohou zapojit vyplněním dotazníků. V Jablonci se stánek objeví v úterý 24. srpna na Mírovém náměstí.

MINISTERSTVO BOJUJE PROTI EMISNÍM LIMITŮM
Ministerstvo průmyslu vytáhlo do boje proti expertům z resortu životního prostředí. Ti prý připravili takový plán udělování povolenek emisí oxidu uhličitého, jenž by ekonomicky výrazně poškodil české firmy. Proto hodlá za ministerstvo průmyslu připravit plán vlastní a předložit ho vládě. Je otázkou, jestli nepůjde o zbytečně vynaložené peníze. Plán totiž bude připravovat soukromá firma Evolution Menert. Kolik bude vypracování plánu stát, ministerstvo průmyslu s ohledem na obchodní tajemství nesdělilo, jedná o takzvanou zakázku malého rozsahu, čili do dvou miliónů korun. V tomto konkrétním případě pak o stovky tisíc korun. Ministerstvo průmyslu tvrdí, že pokud stát bude postupovat podle plánu Ministerstva životního prostředí, přijdou české firmy až o dvacet miliard korun.

AMSTERDAM - A fisherman caught a South American Piranha in a Dutch canal - and then threw it back, local media reported.
\"Due to its bright red belly, I first thought it was a rock-bass,\" Patrick Scholte told daily De Telegraaf. A fellow angler was quick to point out it was a piranha.
Scholte, who made the catch in the northern Dutch town of Stadskanaal, photographed the fish and then returned it to the water.
Piranhas are warm water fish and can devour whole cows when hunting in packs. When a school of piranhas are in a feeding frenzy, the water appears to boil and churn red with blood. Scholte suspected an aquarium owner abandoned the fish.
 
Ve středu 22. září - symbolicky na světový Den bez aut - budou slavnostně vyhlášeny výsledky třetího ročníku soutěže Zklidňování dopravy ve městech a obcích ČR, kterou organizačně zajišťuje Nadace Partnerství spolu s Nadací VIA. Partnery soutěže jsou také časopis Moderní obec, Svaz měst a obcí a BESIP. O tom, která dopravní řešení letos získají ocenění, rozhodne hodnotící komise, jejímiž členy jsou dopravní odborníci, urbanisté a zástupci státní správy i nevládních organizací. Členové komise se během července rozjeli do měst a obcí, aby se podrobně seznámili s přihlášenými soutěžními projekty. Zajímalo je především, jak jednotlivá řešení přispívají k zlepšení životního prostředí, zvýšení bezpečnosti všech účastníků provozu a ke zkvalitnění veřejných prostor.

Chilská společnost CYGSA CHILE S.A. se sídlem v Santiago de Chile získala tzv. kvazi-registraci EMAS. Firma se zabývá poskytováním služeb a poradenstvím v oblasti stavebnictví. K implementaci EMAS byla vedena svou mateřskou společností ze Španělska a také ona si za jeden ze svých environmentálních cílů vytyčila požadovat po svých obchodních partnerech zavedení EMS. Kvazi-registraci mohou získat ty organizace, které splní požadavky EMAS, avšak nemají své sídlo na území států Evropské unie. V současné době je kromě CYGSA CHILE kvazi-registrováno devět poboček společnosti ST Microelectronics a švýcarská firma Rohner Textil AG.

Evropská komise zveřejňuje v pořadí již pátý přehled nedostatků v implementaci legislativy v oblasti ochrany životního prostředí v jednotlivých státech EU do konce roku 2003. Bylo konstatováno, že tato legislativa byla v 88 případech transponována se zpožděním, 118 případů vykazuje nesprávnou transpozici a v 95 případech národní státy nesplnily tzv. druhotné závazky, např. povinnost připravit a prezentovat určité plány, poskytnout statistická data, nebo určit geografické oblasti, které mají nové legislativě podléhat.. Nejvíce nedostatků bylo zjištěno ve Francii, Řecku, Itálii, Irsku a Španělsku, podle oblastí jsou na tom sektor ochrany vod, zacházení s odpady a posuzování vlivů na životní prostředí.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů