Sobota, 20. dubna 2024

V Čižebné vyrostou větrné elektrárny

V Čižebné vyrostou větrné elektrárny
Čtyři větrné elektrárny, z toho jedna ještě letos, vyrostou u Nového Kostela na Chebsku. Investor, místní dřevozpracující firma, chce tímto způsobem navázat na celoevropský trend zvyšování podílu výroby energie z přírodních zdrojů.

\"Nebylo zjištěno, že by větrné elektrárny, které mají vyrůst v katastrálním území Čižebná, měly nějaký závažný vliv na životní prostředí nebo obyvatele,\" informoval mluvčí Karlovarského kraje Tomáš Svoboda. Jak dodal, k záměru se vyjadřovaly pouze dotčené orgány, ze strany občanů krajský úřad žádnou připomínku neobdržel.
V Čižebné vyroste větrný park čtyř turbín s věžemi o výšce až 40 metrů s třílistými rotory o průměru 36 metrů. \"V dosahu elektráren je jen jedno obydlí, žádné větší protesty jsme tedy neočekávali. Požadovali jsme ale, aby věže nevyčnívaly z krajiny a nerušily tak její ráz,\" uvedl starosta Nového Kostela Ota Teuber.
\"Někomu se budou věže v krajině líbit, někomu ne. Ladné stožáry s vrtulemi ale podle mě v krajině ruší daleko méně než třeba vysílače pro mobilní operátory, paneláky nebo dálniční obchvaty,\" řekl zástupce investora Roman Hoyer. Odmítl také, že by provoz elektráren obtěžoval obyvatele daného území hlukem. \"Podle studie by hluk neměl přesáhnout čtyřicet decibelů, a tolik bychom naměřili i u silnějšího větru.\"
S nápadem vyrábět elektřinu s pomocí větru přišel majitel novokostelské firmy před dvěma lety. Hydrometeorologická studie ukázala, že v okolí Nového Kostela k tomu jsou průměrné podmínky. \"Je to celoevropský trend. V Německu bychom větrných elektráren našli tisíce a stále jich přibývá. Pokud by v jejich okolí masově hynuli brouci, jak jsem nedávno zaslechl v jednom kritickém pořadu v televizi, nejspíše by se za ně u nás nestavělo také ekologické hnutí Duha,\" doplnil Hoyer.
Povolení na první ze čtyř elektráren investor získal už vloni v prosinci. Nejprve bylo třeba položit kabelové přípojky od zhruba dva kilometry vzdálené trasy vysokého napětí z elektrárny Tisová. \"Nyní čekáme na připojení od ČEZ, to by mělo být do konce září. Potom začneme stavět,\" dodal Hoyer.
Podle investorské firmy na území České republiky v současné době pracuje 19 větrných elektráren.
Zdroj:Právo
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů