Pátek, 29. března 2024

Výběr bytu: zeleň vítězí nad vybavením

Výběr bytu: zeleň vítězí nad vybavením
Nově dokončovaných bytů určených k prodeji do osobního vlastnictví přibývá a konkurence na trhu přitvrzuje. Úroveň jejich vnitřního vybavení stále roste a přestává být pro zákazníky rozhodující. Developeři stále častěji sázejí na jiné lákadlo: zeleň.

\"Přístup developerů k zeleni se za poslední roky podstatně změnil. Klienti hledající bydlení jsou náročnější a kromě ceny, umístění lokality a kvality bytu se zajímají o bezprostřední úpravu okolí,\" potvrzuje tento trend Karel Zeman, vedoucí oddělení prodeje nemovitostí společnosti Ekospol.

Trávník navíc? Zelená střecha

\"Společnost Finep vysazuje při výstavbě svých projektů vždy větší množství zeleně, než kolik přikazují normy,\" přitakává Michal Kocián, předseda představenstva společnosti.
Příkladem je jeden z jejích posledních projektů nazvaný Bydlení Mazanka. Celý projekt vzniká v Praze 8 v blízkosti přírodní památky Okrouhlík. V jeho okolí bude dostatek přirozené zeleně, navíc s ní architekti unikátně pracují i uvnitř objektu. V areálu budou vysazeny trávníky, keře i vzrostlejší stromy.
Raritou jsou ale zatravněné střechy. Ty budou z části pochozí a počítá se s osázením speciálními typy rostlin, které jsou naprosto nenáročné na údržbu.

Sady podle projektu

\"V rámci přípravy výstavby provádíme u všech projektů dendrologický průzkum,\" vysvětluje Ladislav Váňa, vedoucí oddělení nákupu a inženýringu a investiční ředitel společnosti Central Group.
\" Z toho pak vyplyne, jaké stromy se v zájmovém území nacházejí, jakou mají hodnotu a jakou část zeleně musíme v rámci stavby odstranit. V takovém případě provádíme dle rozhodnutí příslušného odboru životního prostředí náhradní výsadbu stromů,\" dodává.
Současně Central Group u každého bytového projektu zpracovává projekt sadových úprav a v souladu s tímto projektem vysazuje další stromy, keře a zřizuje travnaté plochy.
Umístění projektu do blízkosti stávajících zelených ploch je nejspolehlivější způsob, jak klientům dostatek zeleně zajistit. Stavbu ovšem v takovém případě tvrdě omezují právní normy stanovující ochranná pásma podobných území. Právě spojení s důsledným zakomponováním zeleně přímo do projektu je cestou, jak docílit dojmu spojení v jeden urbanistický celek.
Postupuje tak také společnost Ekospol. Například současný projekt U Hostivařské přehrady s 218 byty se nachází v těsném sousedství jednoho z největších pražských lesoparků. \"Další zeleň samozřejmě přibude nejen v okolí domů, ale ozeleněna bude i střecha garáží, které se budují v podzemí,\" potvrzuje Karel Zeman.

Proč sázet stromy v lese?

Zároveň ale upozorňuje na problém, který z toho vyplývá. \"V některých případech orgány státní správy v rámci stavebního řízení zneužívají nejasné formulace zákona a nařizují výsadbu na nesmyslných místech. S trochou nadsázky lze říci, že nařizují developerovi vysázet stromy v lese,\" stěžuje si.
Dalším problematickým bodem je podle něj následná údržba zeleně. Pozemky v okolí projektů jsou většinou převáděny na města a obce, které nemají dostatek finančních prostředků na jejich následnou kultivaci a údržbu.

Nechtějí ukrajovat zeleň

\"Je poměrně snadné umístit nějakou stavbu do krásné přírodní scenérie a tvářit se přitom ekologicky,\" polemizuje Tomáš Klíma, architekt Divize Project Development společnosti Skanska CZ. \"Ve skutečnosti je ovšem mnohem prospěšnější pokusit se rekultivovat území již jednou stavebně či jinak průmyslově využité a vytvořit příjemné životní prostředí tam. Lidstvo žije na určitém omezeném území a stále ukrajovat z přirozeně zelených ploch není ta správná cesta.\"
Zdroj:Právo
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů