Čtvrtek, 28. března 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Agentura ochrany přírody a krajiny, která převzala od Pozemkového fondu Máchovo jezero, připravila kroky k jeho ozdravení. Nutné je vyčistit všechny splaškové a odpadní vody z Doks a po vypuštění jezera letos na podzim se připraví projekt na odbahnění. Agentura k tomu využije finanční zdroje z evropských fondů.

Most - Ještě dvanáct dní zbývá do uzavření soutěže o ochraně lesa, která je součástí projektu Krajina pro budoucnost.
Děti mohou do 10. září vyrobit a zaslat na adresu Ekologického centra Most kousek ručně vyrobeného recyklovaného papíru. Na něj musí namalovat zvířátko nebo kytičku, které se vyskytují v mosteckých lesích.
\"Návod na výrobu recyklovaného papíru je možné najít na internetových stránkách ekologického centra,\" řekla jeho vedoucí Soňa Hykyšová. Soutěžní výtvarná díla centrum představí na internetu, v prostorách Mostecké uhelné společnosti a Městské knihovny v Mostě. \"Nejkrásnější výtvor bude vyhlášen a oceněn dvanáctého září na 1. náměstí v Mostě,\" dodala Hykyšová.
Do konce roku se plánují další soutěže o ceny. Patronkou dětských akcí s ekologickou tématikou je Barborka. Cílem vzdělávacího cyklu podpořeném uhelnou společností je přenést ekologickou výchovu ze školních lavic, ze zájmových kroužků také do prostředí, kde si děti hrají, na dětskou diskotéku nebo drakiádu.

Festival na záchranu lesa uspořádali v sobotu ve Slavičíně- Hrádku ochránci přírody. Výtěžek ze vstupného poputuje na konto, z něhož se přispívá na obnovu i zachování současných bukových lesů - původní fauny a flóry v Bílých Karpatech. Přestože na pódiu vystupovaly spíše méně známé kapely, již hodinu před zahájením se scházeli první návštěvníci.

Oba východočeští hejtmanové potvrdili, že spalovna je v plánu odpadového hospodářství obou krajů jen jednou z variant vedle například mechanicko - biologické úpravy odpadu. Takže považujeme jednostranné kroky vedoucí k dalšímu jednoznačnému prosazování spalovny Pardubickým krajem za krajně nesolidní a nešťastné. Budeme tedy i nadále spolu s ostatními občanskými sdruženími prosazovat zastavení projektu spalovny a naopak výraznější podporu pro zelenější způsoby využití a likvidace odpadu.

ZEMI ŽIVITELKU NĚKTERÉ FIRMY OPOMÍJEJÍ
Problémy agrárního sektoru jako by se mezinárodní výstavy Země živitelka, která začala v Českých Budějovicích, nijak výrazně netýkaly. Na letošní jedenatřicátý ročník se totiž přihlásilo o téměř sto padesát firem méně. Zatímco loni se přehlídky účastnilo 646 vystavovatelů, letos je jich jen 497. Organizátorům to přesto velké vrásky nedělá - výkyv přisuzují hlavně dohodám s dovozci a výrobci zemědělské techniky, kteří se v sudých letech účastní konkurenční brněnské výstavy Techagro. Přesto zde proti loňskému roku chybějí některé významné společnosti, například holdingové firmy Agrofert a Agropol. Mezi vystavovateli chybí i největší mlékárenský podnik v zemi, českobudějovická Madeta.

VEŘEJNÉ ORGÁNY MAJÍ MYSLET EKOLOGICKY
Budou-li úřady, školy, nemocnice a další veřejné orgány v Evropské unii uvažovat při zakázkách a objednávkách ekologicky, pomohou tím životnímu prostředí a ušetří peníze daňových poplatníků. Tak zdůvodnila Evropská komise zveřejnění stručného návodu pro veřejnou správu, jak postupovat při zadávání zakázek. Upozornila, že tyto zakázky představují každoročně 16 procent hrubého domácího produktu celé EU, tedy asi 1,5 bilionu eur. Budou-li ekologicky orientovány, pomohou prorazit novým technologiím šetrným vůči životnímu prostředí, ovlivní náladu ve společnosti, povedou k úsporám energie a snížení objemu odpadů, což zpětně umožní pokles veřejných výdajů. Kdyby všechny veřejné instituce v EU kupovaly pouze elektřinu vyrobenou ze zdrojů, které nezpůsobují znečištění, zabránily by tím vzniku 62 milionů tun oxidu uhličitého, který je hlavní příčinou negativních klimatických změn.

V UNII SE BOJÍ ČESKÉHO KAPRA
Je líný a vypasený. Přesto děsí půl Evropy. Řeč je o českém kaprovi, který s úspěchem dobývá evropské trhy. Po vstupu do unie, když odpadly celní formality, je vývoz ryb ještě snazší. A strach z českých kaprů v unii roste. Zvláště němečtí sladkovodní rybáři začínají vyvíjet nátlak. Saský ústav pro zemědělství nedávno vydal zprávu, že půjde-li to takto dál, český kapr destabilizuje evropský trh. Saský ústav, který analyzoval vliv produkce tržního kapra na jeho cenu, tvrdí, že cena je tím nižší, čím víc se v Česku kapra vyprodukuje. Tuzemští rybáři přiznávají, že vstup do unie export usnadnil. Žádný zvrat nebo masivní export však rybáři nečekají. Firmy si stále drží hlavně domácí trh, na němž si každý dlouhodobě buduje pozici. Česko produkuje ročně asi sedmnáct tisíc tun kaprů, na vývoz jde asi polovina produkce.

KYOCERA BUDE VYRÁBĚT SOLÁRNÍ PANELY V KADANI
Skupina japonských investorů v Česku se rozšíří o nový přírůstek. Elektrotechnická společnost Kyocera postaví v Kadani na Chomutovsku novou továrnu na výrobu solárních panelů. Do vybudování závodu investuje téměř 200 milionů korun a zaměstná v něm až 150 lidí. Podle vládní agentury CzechInvest dala Kyocera Česku přednost před ostatními zeměmi střední Evropy právě na základě zkušeností japonských společností, které v tuzemsku už působí. Nový závod Kyocera představuje už druhý projekt této společnosti v České republice.

Fond národního majetku zadal zakázky na odstraňování starých ekologických zátěží na Sokolovsku za zhruba půl miliardy korun. V soutěži na rekultivaci pozemků likvidovaného lomu Medard-Libík a na sanaci kontaminovaných území Sokolovské uhelné zvítězily společnosti ZKZ Chomutov, která uspěla ve dvou tendrech, Sokolovská uhelná a Geosan Group. Informoval o tom internetový server Euro OnLine. Největší zakázku podle serveru získala firma Geosan Group, které stát vyplatí přibližně 250 miliónů korun. Rekultivace bude FNM hradit z 15 miliard určených na odstraňování starých ekologických škod vzniklých před privatizací hnědouhelných těžebních společností v Ústeckém a Karlovarském kraji, které schválila vláda. Rekultivace budou dokončeny během let 2014 až 2017.

DOMÁCNOSTI BUDOU ZA PLYN PLATIT O 11 PROCENT VÍCE
Ceny zemního plynu stoupnou od října v průměru téměř o 13 procent. Domácnosti si za plyn připlatí 11 procent. Vyplývá to z informací, které zveřejnil Energetický regulační úřad. Největší zvýšení pocítí domácnosti v Jihomoravském a nejnižší v Jihočeském kraji. Důvodem zdražení plynu je podle úřadu růst cen ropných produktů v minulých měsících. Ten odráží iráckou krizi, komplikace ruské společnosti Jukos, politickou nestabilitu ve Venezuele či stav ropných zásob ve Spojených státech. Opačným směrem působil silný kurz české koruny, vyšší ceny ropy však nebyl schopen vyrovnat. Nejvíce od října zdraží plyn domácnostem na jižní Moravě, a to o 11,4 procenta, nejméně pak v jižních Čechách, kde to bude o 10,4 procenta.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů