Sobota, 20. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Ministerstvo životního prostředí (MŽP) hodlá pro příští tři roky průmyslu rozdělit nejvýše 99,45 miliónu povolenek na vypouštění emisí skleníkových plynů. Nevyhoví tak požadavku ministerstva průmyslu, které by chtělo povolenky na 110 miliónů tun na rok. Původně přitom ministerstvo počítalo nanejvýš s 92 milióny povolenek, ale po připomínkách průmyslových podniků navýšilo rezervy pro nové zdroje a více dá i centrálním zdrojům tepla. Autoři národního alokačního plánu chtějí vládě materiál předložit v září. Na jeho společném předložení se Ministerstvo životního prostředí s ministerstvem obchodu nedohodlo.

Výstava hub
Česká mykologická společnost je tradičním pořadatelem celostátní výstavy hub, která se uskuteční od 4. do 6. září v paláci Žofín. I letos tam zájemci najdou až několik set druhů čerstvých hub. A to i přesto, že
letní sucho nevytvořilo k jejich růstu příznivé podmínky.
Palác Žofín, Slovanský ostrov 226, otevřeno denně od 9 do 18 hodin.

Jiří Cibulka
Už jen do 12. září potrvá výstava fotografií Jiřího Cibulky v teplickém Regionálním muzeu. Jde o velkoplošné snímky, které zachycují úsilí lidí při rekultivaci krajiny po těžbě uhlí.
Regionální muzeum, Zámecké náměstí 14, tel.: 417 537 869

Ministerstvo zemědělství postupovalo nezákonně a dopustilo se mnoha chyb při projednávání odvolacího řízení ohledně výšky hladiny prostřední ze tří nádrží vodního díla Nové Mlýny na Břeclavsku. Rozhodl o tom Nejvyšší správní soud.
Nařídil, aby se ministerstvo zabývalo problém znova a ve věci vydalo nové rozhodnutí. O výšku hladiny prostřední nádrže na Nových Mlýnech vedou dlouhé roky spor ekologové a vodohospodáři.
Zatímco ochranáři by si přáli, aby byla hladina nádrže udržována na výšce pod 170 metrů nad mořem, vodohospodáři požadují hladinu vyšší.
Ve sporu padlo už několik zcela protichůdných rozhodnutí. To dnešní mimo jiné potvrdilo, že ministerstvo zemědělství je kompetentní o celé věci rozhodnout, musí ale postupovat zcela jinak, než tomu bylo dosud.

Šumava - Od zítřka do soboty se na různých místech Šumavy uskuteční tak zvaná parkiáda, setkání pracovníků správ čtyř českých národních parků.
"Akce se koná pravidelně od roku 1998 vždy v jednom z českých národních parků, tedy v Krkonošském, Národním parku Šumava, České Švýcarsko nebo Národním parku Podyjí. Letos je pořadatelem správa Národního parku a Chráněné krajinné oblasti Šumava. Smyslem akce je výměna pracovních zkušeností při navázání osobních kontaktů a různá sportovní klání," uvedl včera tiskový mluvčí Správy NP a CHKO Šumava Radovan Holub.
Parkiáda bude zahájena zítra ve 12.30 hodin na hřišti ve Stožci úvodním slovem ředitele správy NP a CHKO Šumava Aloise Pavlíčka a fotbalovým turnajem.

Hanušovický pivovar HOLBA leží uprostřed malebné přírody v podhůří Jeseníků. Vyrobí téměř půl milionu hektolitrů piva ročně a patří k desítce největších pivovarů v České republice. Přesto si areál pivovaru zachovává svůj jedinečný přírodní kolorit a romantickou atmosféru, kterou umocňují pivovarské rybníky a zákoutí se vzrostlou zelení. V pivovaru se nacházejí rovněž zdroje mimořádně kvalitní pramenité vody. Ta se čerpá z hloubkových vrtů i zásobuje výrobu.
Své výjimečné polohy v horách pivovar nejen využívá, ale sám se také aktivně podílí na zachování ekologické rovnováhy krajiny. Ochranu životního prostředí vnímá jako závazek k dalším generacím.

Moravská Třebová - Nový sběrný dvůr dokončují v příměstské části Boršov. Jeho zbudování přišlo radnici na jeden milion korun.
"V této lokalitě bydlí poměrně hodně obyvatel, kteří to mají do sběrného dvora poměrně daleko. Proto jsme si vytipovali prostor k ukládání velkoobjemového odpadu přímo v Boršově," vysvětluje starosta Josef Ošťádal.
Milionová investice bude mít podle starosty kladný vliv také na životní prostředí v této části města.
"Předpokládáme, že se po zprovoznění sběrného dvora alespoň sníží počet černých skládek tuhého komunálního odpadu v okolí vesnice," doufá Ošťádal.
Nový sběrný dvůr má rozlohu 720 metrů čtverečních a ze začátku město počítá vyčlenit pro překladiště pět až šest velkých kontejnerů. Jejich počet bude možné zvýšit podle potřeby až na deset. Zprovoznění plánuje radnice v druhé polovině září.

Telč Akcí Dort pro Brontosaura si ekologické hnutí Brontosaurus připomene ve dnech 17. až 19. září v Telči na Jihlavsku 30. výročí svého vzniku. Větší část oslav se uskuteční v areálu telčského zámku, kde se v roce 1975 konala jedna z prvních brontosauřích akcí. Mladí lidé, kteří svůj volný čas věnují ochraně životního prostředí, tehdy pomáhali s opravou fasády zámku. Organizátoři oslav očekávají, že v Telči se sejde až kolem 1500 lidí.

VALAŠSKÉ KLOBOUKY (sč) - Ochránci přírody z Kosenky ve Valašských Kloboukách na Zlínsku zachraňují původní, jedlo- bukový, les v Bílých Karpatech. Chtějí jej vykoupit, aby ho ušetřili těžby a vznikl z něho prales. Milovníci přírody mají šanci koupit si alespoň kousíček. "Za 400 korun se stanou symbolickými vlastníky 25 m2. Informace získají na internetu pod heslem zachranles. cz,"informoval Miroslav Janík z Kosenky.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů