Čtvrtek, 25. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

DRAŽŠÍ ENERGIE ZVÝŠÍ INFLACI
Očekávané zdražení energií se zřejmě promítne do vyšší celkové cenové hladiny. Ekonomové odhadují, že samotné říjnové zdražení plynu zvýší ceny v průměru o 0,2 až 0,4 procentního bodu. Dražší elektřina a teplo od nového roku zřejmě ceny vytlačí ještě výše. Podniky se budou muset vyrovnat s vyššími náklady, energeticky náročná odvětví je zřejmě promítnou do cen. Meziroční inflace dosáhne v říjnu nového odhadu minimálně 4,1 procenta, zatímco původní projekce počítala s růstem na úrovni 3,7 procenta. Plyn by měl ve třetím čtvrtletí podražit všem odběratelům v průměru o 13 procent, velkým podnikům více a domácnostem méně.

Desná v J. h. - Až do konce září můžete v prostorách Riedlovy vily v Desné obdivovat výstavu s názvem Jizerskohorské pomníčky. Jde o již několik let ucelenou expozici různých pomníčků, které se nachází na mnoha místech Jizerských hor.
Ve vile je k vidění řada fotografií těchto zvláštních pamětníků, která pochází z tvorby Klubu Českého svazu ochránců přírody.

Sloup Areál Sloupsko- šošůvských jeskyní v Moravském krasu se stal v sobotu místem konání akce Evropská noc pro netopýry. Zájemci nejdříve navštívili podzemí, v jeskyni Kůlna si poslechli přednášku přibližující tyto noční letce jako nedílnou součást naší fauny a dozvěděli se mnoho nového o jejich životě. Při třetím zastavení si pak mohli prohlédnout živé netopýry s odborným výkladem. "Jsem s průběhem akce velice spokojen, vždyť k jeskyním dorazilo kolem pěti set malých i velkých návštěvníků,"říká Mojmír Vlašín, hlavní organizátor ze Základní organizace Českého svazu ochránců přírody Veronica. "Jedná se o celoevropskou akci, takže společně s námi slaví svátek netopýrů téměř na stovce míst, i v albánské Tiraně,"uvedl. V jeskyni i pod širým nebem, kde se díky přízni počasí celá akce konala, občas návštěvníkům nad hlavami prolétli ti, kterým byla sobotní noc určena. Odborníci odpovídali na řadu zvídavých dotazů, protože život netopýrů je stále opředen řadou tajemství. "Netopýři jsou vlastně i symbolem Moravského krasu, proto je dobře, že se pořádání této akce přesunulo k nám,"říká Leoš Štefka, vedoucí správy Chráněné krajinné oblasti Moravský kras. "Zájemci mají možnost podívat se do autentického prostředí, v němž tito noční letci žijí a v hojné míře toho také využili,"řekl.

Jihlava Členy jihlavské organizace ochránců přírody čeká do konce roku ještě spousta odborné i ruční práce. Musí například vyčistit více než sto ptačích budek v areálu lesoparku Heulos i přilehlých oblastech a mapovat výskyt různých druhů živočichů. Jako novinku začnou sledovat pro Agenturu ochrany přírody a krajiny v Havlíčkově Brodě rozšíření raků v okrese Jihlava a budou pokračovat v mapování hnízdění a pohybu poštolky obecné. Dosud zaznamenali tři hnízdiště a deset míst výskytu na území Jihlavy a blízkého okolí.

Suchomasty - Čistírnu odpadních vod v sobotu slavnostně uvedli do provozu představitelé obce Suchomasty. "Její výstavba spolu s jedenapůlkilometrovým úsekem kanalizace stála devatenáct milionů korun. Obec na akci vynaložila čtyři miliony korun, z fondu životního prostředí dostala půjčku ve výši tři miliony šest set tisíc a zbývající část tvoří dotace," uvedl starosta Josef Štěpán. "Jsem rád, že lidé mají o napojení zájem. Máme pět set obyvatel, čistírna má dvojnásobnou kapacitu. V budoucnu počítáme s napojením obcí Bykoš, Vinařice a Malkov," dodal Štěpán. "Čistička už tady měla být dávno, ve světě je to běžné. Okamžitě jsem toho využil a napojil se na kanalizaci, na vodu i na plyn," konstatoval Jiří Braný. Na provoz nové čistírny se přišla podívat i hostomická starostka Alena Přívorová."Zajímá mě, jak vypadá čistička odpadních vod pro menší počet obyvatel. Máme totiž v úmyslu vybudovat podobnou v Radouši," vysvětila důvod návštěvy Přívorová.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů