Pátek, 19. dubna 2024

Základní informace o programu Phare v resortu MŽP ČR

Základní informace o programu Phare v resortu MŽP ČR
Program PHARE, který bude s konečnou účinností ukončen v roce 2006 a jehož se účastní i MŽP ČR jakožto jeden z příjemců pomoci z tohoto předvstupního fondu, má v současnosti celkem 12 projektů v gesci MŽP ČR, jehož konečnými příjemci jsou nejen jednotlivé útvary ministerstva ale i jemu podřízené instituce jako je např. ČIŽP a ČHMÚ.
V rámci PHARE projektů lze rozlišit tzv. twinningové projekty, jejichž hlavním úkolem je posilovat státní správu a za tímto účelem spolupracující země v jednotlivých projektech vyslaly své předvstupní poradce (tzv. PAAs = Pre-Accession Advisers, twinners) a prostřednictvím analýz, kurzů, seminářů a dalších aktivit napomáhají těmto útvarům/institucím v přípravě na vstup do EU, resp. i po vstupu do EU. Po vstupu do EU jsou tito poradci oficiálně nazýváni stálí poradci (tzv. “Resident Twinning Advisers”). Tyto projekty jsou téměř ze 100% financovány Evropskou unií.
Tak zvané investiční projekty za stejným účelem pomáhají jednotlivým útvarům/institucím. Většinou jsou realizovány mimo samotné MŽP ČR, např. na ČHMÚ, ČIŽP a na Centru pro hospodaření s odpady (CeHO) VÚV TGM. Umožňují získání potřebného technického vybavení, jako jsou různé měřící přístroje či moderní počítačová technika atpod.
Třetím typem jsou kombinované projekty s částí twinningovou a investiční dohromady. Spolu ve vzájemné provázanosti plní oba výše uvedené účely. Tyto projekty jsou co do administrace a koordinace nejsložitějšími a proto vyžadují větší pozornost ze strany konečných příjemců i OIF jakožto hlavního koordinátora a administrátora za ministerstvo jako celek.
Posledním typem jsou projekty na tzv. technickou pomoc, tj. na pomoc externí firmy pro státní instituci.
Investiční částí projektů jsou vždy spolufinancovány ze strany ČR, jedná se o přímou účast státu v minimální výši 25% investičních nákladů na investici.
Odbor integrovaného financování (OIF) jednotlivým předvstupním, respektive stálým poradcům ( PAAs nebo-li twinnerům) zajišťuje společně s gestory (vedoucími) projektů zabezpečení jim potřebného zázemí. Na dalších stránkách podáváme přehled jednotlivých projektů programu PHARE, kde lze získat základní informace o účastnících, typech a současném stavu jednotlivých projektů.
Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů