Pátek, 26. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Požár zachvátil 1 a půl hektaru rašeliniště v přírodní rezervaci Žofiin prales na Novohradsku. Hasiči na místě pracují už od včerejška. Teprve dnes dopoledne se jim ho podařilo dostat pod kontrolu. Na místě budou ale hlídat ještě několik dní, protože se tu a tam objevují nová ohniska.
Podle dispečera jihočeských hasičů Bedřicha Vrkoče zásah komplikuje těžko dostupný terén. "V současné době je požár lokalizován, probíhá likvidace. Je ovšem složitá, protože je to v těžkém terénu, v rašeliništi a bažinatém prostředí, kde není dostatečně pevná půda. Je nebezpečí, že zapadneme do bažin, proto je tam složitá doprava vody." Na místě jsou čtyři hasičské jednotky.
Příčina je v šetření. "Je to hluboko v lese, takže nepřepokládáme, že by to bylo od nějaký techniky."

U tureckého přístavu Iskenderun na pobřeží Středozemního moře se včera potopila loď s více než dvěma tunami toxického popílku ze španělských elektráren. Oznámil to ministr životního prostředí Osman Pepe. Příčina podle něho není ještě známa, avšak nelze prý vyloučit, že šlo o sabotáž.
Ministr uvedl, že popílek uniká do vody. "Myslíme si, že všech 2200 kilogramů nebezpečné látky může uniknout do moře za den nebo dva," prohlásil.
Mezinárodní organizace ochránců přírody Greenpeace upozornila, že popílek z elektráren obsahuje chróm, který vyvolává rakovinu. Podotkla, že potopený náklad poškodí život v moři a že by mohly být zasaženy lovné ryby.
Loď Ulla kotvila v tureckém přístavu čtyři roky. S popílkem ze Španělska nejprve odplula do Alžírska, které ale náklad odmítlo. Plavidlo pak zamířilo k tureckým břehům a turecké úřady neúspěšně vyjednávaly se Španělskem o návratu lodě.

Autobusové horské linky pro turisty a cykloturisty, které projedou Krkonoše za dvě a půl hodiny tam a zpět, jsou úspěšné. Jen v červnu a v červenci autobusy přepravily na 6000 turistů západním i východním směrem. Krkonoše proto plánují, že i příští rok bude turistická linka v provozu. Aby se zároveň nezhoršovalo ovzduší v horských oblastech Čech, budou turistické linky obhospodařovat autobusy s ekologickým provozem.

MINISTERSTVO PRŮMYSLU PŘEDLOŽÍ NOVÝ PLÁN EMISNÍCH POVOLENEK
Ministerstvo průmyslu a obchodu předloží vládě vlastní materiál na rozdělení povolenek pro vypouštění emisí skleníkových plynů, takzvaný Národní alokační plán. Ten předpokládá zvýšení ročního objemu povolenek na 116,3 milionu tun. Úřad tak reagoval na materiál vypracovaný ministerstvem životního prostředí, které předpokládá rozdělit mezi podniky ročně 99,5 milionu povolenek. Návrh MŽP podle ministerstva průmyslu omezuje české podnikatele. V případě, že by kabinet dal požadavkům průmyslníků za pravdu, s návrhem 117 milionů tun emisí nepochodí Česko podle ministra životního prostředí Libora Ambrozka v Bruselu.

Brňané v sobotu 9. října rozhodnou, zda se z centra města odsune hlavní železniční nádraží. Termín referenda určili brněnští zastupitelé. Půjde o dosud největší místní lidové hlasování v republice. Termín referenda prošel hlasy radniční koalice, kterou v Brně tvoří ODS a KDU-ČSL. Mělo by se konat od 08:00 do 16:00, řekl pracovník tiskového oddělení magistrátu Pavel Hrazdíra. S tímto termínem ale nesouhlasí představitelé koalice Nádraží v centru, která zorganizovala petici za vyhlášení referenda. Mluvčí koalice Svatopluk Bartík řekl, že pokud se referendum nebude konat zároveň s termínem voleb do krajského zastupitelstva, zbytečně to finančně zatíží brněnský rozpočet. Krajské volby se uskuteční 5. a 6. listopadu.

Dne 1. září 2004 (usnesení č. 829) vláda jmenovala místopředsedu vlády Ing. Martina Jahna předsedou Rady vlády pro udržitelný rozvoj.

Dubí - Znalosti a zkušenosti v oblasti obnovitelných zdrojů energie nabídl bývalý ministr životního prostředí Miloš Kužvart občanskému sdružení Krušnohorský koprník.
"V pondělním telefonickém rozhovoru exministr a dnes poslanec Kužvart uvedl, že není zastáncem masivní výstavby větrníků na českých horách a proto ho zajímá plánovaná schůzka odpůrců větrných elektráren, která se uskuteční o nadcházejícím víkendu v Božím Daru," informoval nás včera Jindřich Pech z Krušnohorského koprníku.
Nedělní setkání zástupců z Albrechtic, Království, Dubí, Hermsdorfu a Božího Daru tak nečekaně získalo silného spojence. Protože Miloš Kužvart z důvodů pracovního vytížení nebude na poradě odpůrců zřejmě osobně přítomen, plánuje Krušnohorský koprník již příští týden další schůzku v Praze.

Telecí Na zhruba sedm set let odhadují odborníci stáří lípy, která se nachází v obci nedaleko Poličky. Památná lípa, jejíž koruna dosahuje výše 25 metrů a obvod kmene činí úctyhodných 11 metrů a 30 centimetrů, je nejstarším stromem na území Chráněné krajinné oblasti (CHKO) Žďárské vrchy. Česká pošta se rozhodla použít lípu jako námět pro novou emisi poštovních známek. Telecká Zpívající lípa, zvaná též Lukásova, se tak již brzy objeví na známkách o nominální hodnotě 6 korun 50 haléřů, jichž bude vytištěno celkem tři a půl milionu kusů. "Vedení obce připravilo ve spolupráci se správou CHKO při příležitosti vydání zmíněné známky slavnostní program. Ten se uskuteční v sobotu 18. září a na své si přijdou nejen mil o v n í c i přírody, ale rovněž filatelisté,"přiblížil akci pracovník Správy CHKO Žďárské vrchy Jaromír Čejka. Sběratelé známek se mohou těšit na poštovní ceniny, pamětní listy a příležitostná razítka, která budou v sobotu k dispozici v poštovní přepážce, zřízené v místním kulturním domě. K vidění bude rovněž výstava poštovních známek s tématy ochrany přírody. "Odpoledne se u stromu, který je mladším potomkem Zpívající lípy, uskuteční koncert, pořádaný novoměstským klubem Sluníčko - Unijazz. V podvečer bude u Zpívající lípy zinscenován příběh její historie a slavnost bude zakončena jejím nasvícením,"dodal Čejka.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů