Pátek, 29. března 2024

Na ekologický kurz se žáci těší

Na ekologický kurz se žáci těší
Letos začátkem října už podesáté organizuje 31. ZŠ týdenní ekologický kurz v Krkonoších, který je vyvrcholením ekologické výuky. Ta začíná prakticky v první třídě a v rámci přírodovědy a zeměpisu pokračuje až do deváté třídy. Kurzu se zúčastňují žáci devátých tříd.
"Před deseti lety jsme navázali kontakt s Krkonošským střediskem ekologické výchovy a od té doby pravidelně navštěvují naši deváťáci Krkonoše, kde si prakticky prohlubují devítiletou teoretickou výchovu na škole," vysvětluje smysl týdenního pobytu žáků v Krkonoších jedna z hlavních organizátorek kurzu učitelka Milena ŠUBRTOVÁ (na snímku).
Program je pečlivě připraven na každý den dopředu i pro případ nepříznivého počasí, včetně soutěží s ekologickou tématikou na jednotlivé večery. Nezapomíná se v něm ani na úvodní návštěvu Safari ve Dvoře Králové a závěrečnou diskotéku. I přesto, že kurz je náročný po fyzické stránce, školáci musí hned první den ujít třicet kilometrů a poté je každý den plánovaný turistický výlet, je o tento kurz velký zájem.
Na výletech se žáci postupně dovídají o geologické stavbě Krkonoš, chráněných rostlinách, o obnově lesních porostů, vlivu ledovců na pohoří Krkonoš i o vzniku Krkonošských zahrádek. Právě u výkladu o Krkonošských zahrádkách děti vždy zpozorní, protože se jedná o prostředí, ve kterém vznikaly Krkonošské pohádky o Krakonošovi a Trautenberkovi. Samozřejmě, že se žáci dozvídají i o negativním vlivu turistiky na Krkonošský národní park.
"Každým rokem se nám stává, že téměř všechny děti jsou fyzicky dobře připraveny na turistické výlety, ale nevhodná obuv jim zkomplikuje už první výstup na Sněžku," informuje závěrem o důležitosti přípravy žáků na návštěvu Krkonoš Šubrtová.
Zdroj:Plzeňský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů