Čtvrtek, 18. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Do Horního Jiřetína na Mostecku, jehož obyvatelé bojují proti hrozící likvidaci obce kvůli těžbě hnědého uhlí, včera dorazila devítimetrová nafukovací figurína dinosaura. Přivezli ji ekologičtí aktivisté z Hnutí Duha. Obluda má podle nich varovat, že zastaralý průmysl je stejně těžkopádný jako dinosauři a že stejně jako oni vymře. Figurína má upozornit na to, jak uhelné elektrárny, auta, těžký průmysl či plýtvání energií přispívají ke globálním změnám podnebí.

BURČÁKU BUDE LETOS DOSTATEK
Nejranější odrůdy jako veltlínské červené rané, Irsai Oliver či moravský muškát dají letos základ největšímu množství burčáku na znojemských i mikulovských slavnostech mladého vína. Vinaři shodně slibují, že ho bude ho dostatek. Prodejci letos musí počítat s novým vinařským zákonem, který jim mimo jiné ukládá, že kromě ceny a informace, že se jedná o tuzemský burčák, musí na stánku deklarovat i jeho původ, tedy viniční trať a pěstitele. Odborníci letos ale očekávají podstatně menší škálu producentů než loni. To mohl burčák prodávat prakticky kdokoliv, komu vinná réva rostla na zahradě. Kvůli vstupu do unie a novému vinařskému zákonu je burčák jako produkt jinak definován, může se vyrábět pouze z domácí suroviny, registrovaných ploch a navíc se změnilo jeho zdanění, řekl Jaromír Čepička se Sdružení znojemských vinařů

EK bude mít v jaderné energetice menší slovo
Pod tlakem vlád řady členských zemí včetně ČR a také Evropského parlamentu slevila Evropská komise ze zamýšlené role regulátora jaderné energetiky v EU. Rozhodující slovo budou mít v této oblasti nadále členské státy. Komisařka Loyola de Palaciová byla nucena přehodnotit dva návrhy směrnic po dvou letech neúspěšné snahy je prosadit v Radě EU a v EP. Podnětem k pokusu regulovat tuto sféru na úrovni unie byla jednání o vstupu nových zemí a zejména v jejich rámci česko- rakouský spor o jadernou elektrárnu Temelín. Největším ústupkem komise je zrušení termínů, do kdy měly členské státy předložit své programy výstavby úložišť jaderného odpadu a do kdy měly tato úložiště vybudovat. Nyní se navrhuje, aby státy pouze komisi předložily plány na jejich výstavbu, a nejsou přitom stanoveny žádné lhůty

GENETICKY UPRAVENÉ OSIVO SMĚŘUJE DO EVROPY
Již v příští sezóně by zemědělci ze států EU mohli zasít dědičně pozměněnou kukuřici, rezistentní proti škodlivému hmyzu. Po dlouhých letech odporu evropských spotřebitelů i úřadů proti plodinám obsahujícím geneticky modifikované organismy (GMO) nyní Evropská komise dokonce uvažuje o schválení dovozu prvního takového osiva. Precedentem je rozhodnutí komise z letošního ledna, jímž povoluje pěstování takzvané sladké kukuřice Bt-11, geneticky vyšlechtěné švýcarskou společností Syngenta. Komise má tento týden rozhodnout, zda bude moci americký agrobiologický gigant Monsanto prodávat zemědělcům ve všech členských zemích EU sedmnáct druhů osiva kukuřice typu 810. To se před hmyzem ochrání samo, rostliny není třeba ošetřovat pesticidy.

Mezi 16.-22. zářím se uskuteční ve stovkách měst po celé Evropě týden evropské mobility. Akce si klade za cíl informovat občany o tom, že lze změnit zavedené přepravní "pořádky" ve městech tak, aby to prospělo životnímu prostředí, kvalitě života a zdraví obyvatel. Generální ředitelství pro životní prostředí 16. září uspořádá mezi 9.-16. hodinou v budově Charlemagne v Bruselu k této akci zahajovací konferenci.

Za květnový únik oxidu sírového zaplatila ústecká Spolchemie pokutu 200 tisíc korun. Dostala ji od ústeckého inspektorátu České inspekce životního prostředí. " Zjistili jsme, že chemička neučinila všechna opatření, kterými by mohla havárii předejít," řekl včera Ivan Hrabal z inspekce. Se Spolchemií zahájili pracovníci inspekce správní řízení i kvůli dubnovému úniku zhruba deseti kilogramů chloru. Vzhledem k tomu, že se tímto případem zabývá policie, bylo správní řízení přerušeno. " Počkáme s naším rozhodnutím po skončení policejního vyšetřování," uvedl Hrabal. Mluvčí Spolchemie Zdeněk Rytíř řekl, že chemička se proti pokutě neodvolala a již ji zaplatila. Příčinou obou havárií byla podle něj technická závada. Chemička proto podle Rytíře kromě jiného zavádí častější revize zařízení. " Dobrovolně jsme se také zavázali, že budeme dopředu informovat pracovníky ústeckého inspektorátu o nestandardních operacích s nebezpečnými látkami," uvedl Rytíř. Dva po sobě následující úniky škodlivin z chemičky letos na jaře opět vyvolaly hlasy, které požadují přemístění chemičky z města. Místní Sdružení pro zdraví, sport a prosperitu posbíralo v květnu přes 10 tisíc podpisů pro vyhlášení referenda o vystěhování nebezpečných provozů z chemičky. Nyní sbírají podpisy pro vyhlášení referenda kvůli chemičce ústečtí ekologové.

Tři a půl miliónu korun dostane ústecká zoologická zahrada od ministerstva životního prostředí. Dvě třetiny z částky (2,41 miliónu) použije zoo na chov ohrožených druhů světové fauny. Přes půl miliónu korun bude figurovat v programu "Zapojení českých zoo do systému ochrany přírody ČR" a přibližně stejná částka bude využita v rámci spolupráce s významnými zoo v zahraničí při mezinárodních programech ohrožených druhů.

Česká Lípa - Česko-polsko-německý seminář, jehož cílem je výměna zkušeností s výzkumem a ochranou netopýrů, přiblížení problematiky ochrany netopýrů široké veřejnosti a především další rozvoj společných projektů, se uskuteční od 17. do 18. září ve Vlastivědném muzeu a galerii v České Lípě.
"Na akci, jejíž součástí bude například exkurze do podzemních lomů ve Skalici u České Lípy, se kromě hostitelů podílí i základní organizace Českého svazu ochránců přírody při Správě CHKO Jizerské hory a Krkonošský národní park," uvedl včera pro Českolipský deník ředitel vlastivědného muzea, zoolog ing. Zdeněk Vitáček a dodává, že toto mezinárodní sympozium navazuje na polsko - česko - německou konferenci pořádanou v Jelení Hoře v roce 2002.
"Toto setkání odborníků (chiropterologů) je určeno také pro všechny zájemce z řad veřejnosti, kteří se tak mohou účastnit jak přednášek, tak i večerní exkurze a odchytu v podzemním lomu ve Skalici u České Lípy," poznamenal na závěr ředitel muzea Zdeněk Vitáček.

 

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů