Pátek, 29. března 2024

Strana navyklá prohrám čeká, až zbohatneme

Strana navyklá prohrám čeká, až zbohatneme
Založena proto, aby prohrávala. Takové motto sice oficiálně neexistuje, ale Strana zelených by si ho ke svému názvu psát mohla. Od svého vzniku v lednu 1990 totiž nezaznamenala žádný výrazný politický úspěch. Naopak porážky si připisuje téměř každý rok.
Kuriózní navíc je, že Stranu zelených nejvíce ničí spor o neexistující věc. Čtrnáct let se totiž uvnitř strany přetahují skupiny členů o politickou moc, kterou však zelení ve své historii nikdy neměli.
Hned v prvním roce existence chtěly regionální organizace spolupracovat spíše se socialisticky orientovanými stranami, zatímco pražská část se poohlížela po republikánech. Souboj levice proti pravici a vyčlenění Prahy vydržely straně dodnes. Přitom to byl boj o moc ve straně, která do politiky nikdy výrazně nepromluvila. Za celou dobu existence měla pouze v roce 1992 tři poslance v České národní radě, kteří však vzápětí ze strany odešli.
Další politik Zelených Jiří Čejka ještě stihl obsadit křeslo v tehdejším Federálním shromáždění, jenže tato instituce záhy zanikla a tím skončilo i působení Strany zelených ve "vysoké politice".
"Strana zelených má smůlu na své vůdce. V devadesátých letech měla vedení, na které se ekologické organizace dívaly hodně přezíravě," říká politolog Univerzity Karlovy Milan Znoj. "Když pak přišli Jan Beránek a Jakub Patočka, pohádali se se značnou částí ekologického hnutí, které politikou pohrdá. A na druhou stranu se střetli se skupinou levicových intelektuálů, jako je Petr Uhl či Milan Horáček, kteří naopak ve Straně zelených chtěli vidět nejen ekologickou stranu, ale i liberální nekomunistickou levici."

Zelení potřebují blahobyt
Stranu zelených rovněž po celou dobu sráží to, že nabízí věci, které lidé zatím nechtějí. Vývoj v západní Evropě ukazuje, že strany zaměřené na ekologii jsou úspěšné pouze tam, kde se lidé už přesytili bohatství, což v české společnosti neplatí.
"Větší úspěch zelených na západě Evropy je spojován s rozmachem materiálních hodnot ve společnosti," uvedl Tomáš Kostelecký ze Sociologického ústavu Akademie věd.
Politolog brněnské Masarykovy univerzity Ondřej Císař odhaduje, že z těchto důvodů se vyšší poptávka po ekologické politické straně objeví až za několik let. "Děti dnešních dvaceti- a třicetiletých se budou potřebovat proti svým rodičům vymezit a Strana zelených by mohla být jednou z cest. Ve chvíli, kdy budou jejich bezprostřední potřeby přesyceny, začnou se obracet jinam - k přírodě nebo k umírajícím dětem v bývalém třetím světě. I na západ od nás se takové hnutí objevilo až po zkušenosti budování kapitalismu a spotřební kultury."

Příroda a ještě něco
Ani úspěšné zelené strany v západní Evropě však nezískávají voliče pouze na ekologická témata. Obvykle si k nim přidávají nejméně jednu další společenskou "alternativní" oblast - feminismus, mírové hnutí, zdravotnictví. "Monotematická ekologická nabídka nemůže v souboji s takzvanými velkými tématy, jako je třeba ekonomická transformace, u voličů uspět," upozorňuje vedoucí katedry politologie Západočeské univerzity Ladislav Cabada.
Chudou vlastní nabídku si přiznává i česká Strana zelených, a to jak sympatizanti, tak i odpůrci nového staronového vedení.
"Společenský život obsahuje více než čistý vzduch, potraviny, rovnováhu klimatu nebo přemnožené kobylky. Měli bychom zasáhnout sociální problémy, od zdravotních pojišťoven po starobní pojištění," míní Milan Horáček, poslanec Evropského parlamentu za německé Zelené a současně člen pražské organizace zelených.
Předseda strany Jan Beránek měl v minulosti s Horáčkem několik názorových střetů, ale s rozšířením nabídky souhlasí. "Ochrana menšin, vzdělání, kultura, zahraniční politika, to vše nesmí mít menší místo než zelená témata."
V praxi však uvedená "akademická shoda" vypadá u Strany zelených jinak. Před nadcházejícími krajskými volbami se strana opět několikrát pohádala, zda jít do voleb v regionech samostatně, nebo v koalici s dalšími sdruženími. A pokud ano, tak s jakými.
Například v Olomouci zrušili zelení podepsanou koalici se Stranou pro otevřenou společnost dva týdny před odevzdáním kandidátek. Jako by se u zelených znovu začala psát devadesátá léta...
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů