Pátek, 26. dubna 2024

Solární energetika od sousedů přitahuje

Využívání sluneční energie k výrobě elektřiny má u našich jižních sousedů zelenou a výrobci se předhánějí v inovacích zaměřených na zvyšování efektivity solárních technologií.
Solární energetika od sousedů přitahuje
Přes 20 rakouských a německých dodavatelů solární techniky předvedlo na letošním vídeňském veletrhu Bauen und Energie své nejnovější produkty.

Vzhledem ke známé averzi Rakouska vůči atomové energii stoupá neustále u našich jižních sousedů obliba solárních zařízení s různými typy kolektorů slunečního záření a v současnosti přes 160 tisíc domácností vsadilo na solární ohřev pro přípravu horké vody a podporu vytápění, často ve spolupráci s tepelnými čerpadly.

Zavádění solární energetiky je silně podporováno vládními a republikovými institucemi. V Rakousku byl také založen svaz Austria Solar, který sdružuje téměř 30 rakouských dodavatelů a který nabízí nezávislé informace a poradenství pro stavbu solárních zařízení včetně fotovoltaických systémů pro přímou přeměnu sluneční energie na elektrickou. Tato oblast přímé přeměny byla zatím na veletrhu málo zastoupena vzhledem k malé výkonnosti a nadále se pracuje na vývoji cenově únosných fotovoltaických panelech s přijatelnou účinností, která např. u monokrystalické struktury činí cca 20 %.

Sluneční technika ve znamení zajíce a vlka

Tradiční výrobce tepelných čerpadel Viessmann nabízí tři velikosti solárních kolektorů, a to ploché 1,7 a 2,5 m2, vakuové trubkové 1,2 a 3,0 m2 a také vakuové kolektory pracující na bázi tepelných trubic (heat pipes). Tyto kolektory mají absorbér ze slitiny titanu pro snížení tepelných ztrát a vyznačují se patentovaným dvojitým trubkovým výměníkem tepla, který kondenzační část tepelných trubic celoplošně obaluje. Opakované experimenty této firmy prokázaly, že co do výkonnosti a účinnosti procesu kondenzace a odpařování jednoznačně převažují systémy (L1). Inteligentní regulátor provozu přípravy teplé vody a vytápění za podpory solární energie má integrováno rozhraní i pro komunikaci přes internet, což umožňuje dálkovou diagnostiku a údržbu.

Dalším renomovaným výrobcem trubkových a plošných kolektorů je firma Vaillant a její regulační systém sjednocuje nejen regulaci funkcí kolektorů, zásobníku vody a topného zařízení v jednom boxu, ale poskytuje také grafickou indikaci fungování a zaručuje jednoduchou obsluhu podle vnějších klimatických podmínek. Trubkové kolektory mají stříbrné zrcátko, které směruje dopadající sluneční záření v maximální intenzitě na absorpční trubici. Absorpční vrstva ze speciální sloučeniny A1 uskutečňuje prakticky bezeztrátovou přeměnu sluneční energie na tepelnou. Účinnost vyjádřená stupněm reflexe a absorpce činí přes 90 %. Pokud jde o ploché kolektory, tvrdí firma, že na základě měření nezávislým ústavem ISFH se u nich dosahuje zatím jinde nedosažený energetický výkon 546 kWh na m2 a rok. Za referenčních podmínek u nejnovějších kolektorů byly údajně naměřeny vynikající výkony do 650 kWh na m2 za rok (L2).

Mezi přední dodavatele patří také firma Wolf, která na veletrhu předváděla výkonné kolektory s plochou do 2 m2, s celoměděným absorbérem, vysokou propustností světla (optická účinnost 80 %) a mikroprocesorovým řízením teplotního režimu pro ohřev vody a přitápění pro jednoho až tři standardní odběratele. Regulátor má dvouřádkovou textovou indikaci, digitální teplotní indikaci, ochranu proti přehřátí a další funkční indikace, jako např. stavu provozu a obsluhy, funkce čerpadla, počítače provozních hodin aj.

Zajímavé vysokovýkonné kolektory pro ohřev vody pro bazény u rodinných domů nabízela firma Röder. Jde o solární absorbéry z vysokomolekulárního polyetylénu s plochou přes 1 m2, filtrací vody a regulací provozu zajišťující, že cirkulační čerpadlo běží pouze při skutečném poklesu tepelné energie.

Velkoplošné kolektory známé společností Buderus se vyznačují především velkými plochami (přes 2 m2) a po inovaci mají údajně tepelný výkon téměř jako trubkové kolektory při ceně jako u plochého provedení. Nový povlak absorbéru redukuje zpětné vyzařování energie kolektoru a silně tak snižuje tepelné ztráty. Účinnost kompletního kolektoru činí 83 %. Inovované kolektory Logasol jsou vybaveny přídavným vnitřním sběrným vedením, jehož pomocí se rovněž snižují tepelné ztráty.

Zajímavé řešení si nechala patentovat firma Solarfocus - válcový tvar reflektorů u kolektoru umožňuje absorbovat i difúzní složku záření.

Nové materiály zlepšují výkon i životnost

Tak by bylo možné jmenovat další technicky vyzrálé produkty ostatních vystavovatelů, hlavně z Rakouska a SRN, jako např. firmy Solkav (velmi výkonné systémy pro velkoobjemové nádrže a bazény), Sikostar (velkoplošné soustavy pro hotely, penziony), určené pro provoz jak se střešními, tak i fasádními kolektory do celkových ploch 150-360 m2, firmy Gasokol (kolektory a zásobníky s dlouhou životností a 10letou zárukou) atd.

Zatímco aplikace solárních kolektorů s kapalným médiem zaznamenávají kontinuálně rychlý pokrok, solární fotovoltaika stále čeká na širší komerční uplatnění. Z několika málo vystavovatelů jmenujme aspoň dva dodavatele výkonnějších systémů, a to firem Siblik a PVT Austria. První z nich dodává fotovoltaické panely různých velikostí a provedení na bázi monokrystalinové a polykrystalinové technologie zpracování křemíkových článků (14 procent účinnosti). V roce 2003 bylo údajně laboratorně dosaženo účinnosti až 18 % u monokrystalinové technologie. Nejnovější panely s rozměry 0,6 a 1,25 m2 dávají výkony od 85 do 150 W díky laserové technologii zpracování křemíkových článků. Pro přeměnu stejnosměrného výstupního proudu na jednofázový střídavý 50 Hz je k dispozici několik typů střídačů s výstupem 230 V. Za pozornost stojí, že tato firma od roku 1999 vybavila více než 270 benzinových čerpacích stanic společnosti BP fotovoltaickými zdroji.

Firma PVT Austria má obrovský sortiment fotovoltaických zdrojů s výkony do 200 W s polykrystalinovými články a do 80 W s monokrystalinovými články, v různých rozměrových velikostech. podle rakouského svazu BPÖ pro fotovoltaiku i přes tyto malé výkony stoupnul instalovaný výkon z 525 kW v r. 1992 na 6 120 kW v r. 2001 u zdrojů s napojením na veřejnou síť a u malých nezávislých zdrojů do 200 W na 9 500 kW v r. 2001.

Pokud jde o velkou podporu rakouských institucí zavádění solární energetiky zmíněnou v úvodu, lze vycházet z informací rakouského nezávislého sdružení Austria Solar. U průměrného rodinného domu s obytnou plochou 130 m2 je potřeba pro dílčí solární přitápění 20 m2 plochy kolektorů a zásobník horké vody 1500 litrů. Náklady na instalaci takového zařízení včetně DPH činí asi 12 800 euro. Státní podpora se pohybuje v průměru kolem 20 % a kromě toho stovky rakouských regionů a měst poskytují dotaci 10-50 % ze státního příspěvku. Za 25 let funkce tato zařízení ušetří 200 000 kWh elektrické energie a do životního prostředí se nedostane zhruba 26 tun CO2. Z největších solárních projektů v Rakousku lze jmenovat instalaci panelů s plochou 230 m2 pro obytný dům v Grazu (70 bytů), střechu ze solárních kolektorů na stadionu tamtéž (11 řad po 9 sériově řazených panelech s plochou 2600 m2) nebo nový projekt přitápění pro 756 bytů s plochou 2600 m2 rovněž v Grazu. V Německ! u od roku 1993 stoupla celková plocha instalovaných kolektorů ze 127 000 na 640 000 m2 v roce 2000.

AUTOR: Gustav Holub
Zdroj:Technik
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů