Pátek, 19. dubna 2024

V Trhových Svinech rozšíří ekologickou výrobu tepla

V Trhových Svinech rozšíří ekologickou výrobu tepla
Trhové Sviny - Blížící se topnou sezonu posílí ve městě již druhý ekologický kotel. Ten bude používat k výrobě tepla také spalování dřevního odpadu. "Do konce září kotel začneme montovat, v listopadu spustíme zkušební provoz," potvrdil včera starosta Radislav Bušek.
Investice přijde na více než 90 milionů korun. Město získalo 50 procent částky jako dotaci, 30 procent pokryje bezúročná půjčka a 20 procent uhradí ze svých peněz. Na druhý kotel však bude připojena i turbina, která bude do jednoho roku vyrábět elektřinu s hodinovým výkonem 600 kilowatt. Město tak předpokládá, že mu její prodej do sítě přinese finanční zdroje. "Část bude určena právě na úplatu těchto pohledávek a zbytek ponecháme jako rezervu na opravy teplovodu a rozvoj," vysvětlil financování starosta.
Město má již několikaleté zkušenosti s jedním kotlem, který použilo jako první v republice. Inspiraci našlo u rakouských sousedů.
Dosud je ekologickým vytápěním pokryta zhruba třetina města. Součástí tohoto projektu je i rovněž rozšíření teplovodní sítě. Spokojeno je město, ekologové a samotní odběratelé. Dosud v Trhových Svinech v zimních měsících dotápěli plynem. Tentokrát zůstane pouze záložním zdrojem. "Naše cena je dost přijatelná, pohybuje se například pro rodinný dům v rozmezí 13 až 15 tisíc korun ročně za teplo a teplou vodu."
Zdroj:Českobudějovický deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů