Pátek, 29. března 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

České Budějovice - Slavnosti jeřabin se uskuteční dnes od 14 do 17 hodin v areálu Mateřské školy Jizerská na sídlišti Vltava. Dospělé čeká povídání na téma biozahrada o tom, jak pěstovat rostliny bez chemie, ochutnávka zdravých potravin a bylinných čajů a prohlídka zahrady. Děti změří síly v soutěžích vědomostních i fyzických, budou volně tvořit z dýní a jeřabin a těší se na ně i několik zvířat. Vstup je zdarma, během odpoledne je možnost zhlédnout výstavu o hmyzu Nech brouka žít. Pořádá ekologické centrum Cassiopeia.

Hrádek - Zplodiny z pece číslo tři hrádeckých oceláren by mělo od poloviny září odstranit nové zařízení. To za hodinu odsaje 120 tisíc znečištěného vzduchu. Uvedl to technický zástupce generálního ředitele oceláren hrádeckých železáren Miroslav Kaifer.
Práce měly původně podle požadavku České inspekce životního prostředí skončit posledního srpna. Firma si kvůli tradičním sezonním opravám na ocelárně vyžádala odklad.
"Na odsávání se intenzivně pracuje. Strojařina je hotová, dnes a zítra dokončuje dodavatel elektriku. Tvrdí, že to zvládne," řekl včera Kaifer.
První etapa odsávání přijde železárny na 16 milionů korun, tím ale práce neskončí.
"Celé odprášení by mělo vyjít na 26 až 30 milionů korun," doplnil Kaifer. Projevy emisí by se ale měly zmírnit už se spuštěním zkušebního provozu sekundárního odprášení na peci tři.

Akcí Dort pro Brontosaura si ekologické hnutí Brontosaurus připomene ve dnech 17. až 19. září v Telči na Jihlavsku 30. výročí svého vzniku. Větší část oslav se uskuteční v areálu telčského zámku, kde se v roce 1975 konala jedna z prvních brontosauřích akcí. Účastníky setkání čeká bohatý program, který začne v pátek ve 21 hodin na nádvoří zámku.

První kolo příjmu žádostí pro OP Infrastruktura, priorita 3 (Zlepšování environmentální infrastruktury) skončilo 30. července. Státní fond životního prostředí zaregistroval celkem 114 žádostí, přičemž většina projektů (88) spadala do oblasti infrastruktury vodního hospodářství (zejména projekty výstavby a modernizace čistíren odpadních vod a rozšíření kanalizačních systémů či zlepšování zásobování pitnou vodou). Do konce září však mohou žadatelé předkládat projekty v rámci priority 1 a 2 podporující oblast dopravní infrastruktury s důrazem na snižování negativních důsledků dopravy na životní prostředí.

Pardubice - Oficiální provoz dnes zahájí stavnostním otevřením velká kompostárna, kterou s pomocí státní dotace nechala postavit pardubická radnice. Provoz kompostárny, v níž bude zpracovávána především hmota z trávníků veřejných prostranství a další organický odpad, pro město zajistí akciová společnost Služby města Pardubic. Stavba se nachází na pozemku bývalé skládky v Dražkovicích. Její vybudování vyšlo celkem na patnáct milionů korun, přičemž šest milionů Pardubice získaly ze Státního fondu životního prostředí a šest milionů jako výhodně úročenou půjčku.

Letiště "Reina Sofia" na severu ostrova Tenerife úspěšně zavedlo EMAS a získalo příslušnou registraci. Zařadilo se tak po bok letišť jako jsou Frankfurt či Schiphol v Amsterdamu. Letiště se rozkládá na ploše 12 km2 a v jeho areálu působí několik desítek obchodů, restaurací a bufetů. Mezi nejvýznamnější environmentální problémy, které musí management letiště řešit, patří spotřeba energie a vody a také nedostatek veřejné dopravy obsluhující letiště.

Srnojedy (mb) - Neobvyklý případ nyní vyšetřují pardubičtí kriminalisté. Pátrají po majiteli koně, kterého v pátek v noci vytáhli z Labe místní hasiči. Mrtvého koně s dvěma střelnými ranami v těle vyplavila řeka. "Hlášení, že u Srnojed plave v řece Labi mrtvý kůň, jsme dostali v pátek před půl desátou večer. Hasiči na hladinu spustili člun a přiblížili se ke koni, kterého uvázali a pomocí lana a jeřábu vytáhli z vody na břeh. Tam tělo převzali zaměstnanci kafilerie. Akce skončila po půl jedenácté," uvedla tisková mluvčí Hasičského záchranného sboru Pardubického kraje Vendula Horáková. Kůň, jehož tělo hasiči vylovili před srnojedským jezem, měl podle Horákové prostřelenou hlavu a další střelnou ránu na těle. "Zřejmě se ho někdo chtěl zbavit," dodala mluvčí. Mrtvým koněm byla hnědobílá klisna, která neměla na nohou podkovy. Jakého plemene kůň byl, hasiči ani policisté nesdělili. "Po vytažení z vody bylo tělo zvířete již značně nafouklé," řekla pouze Horáková. Ojedinělý případ nyní vyšetřují pardubičtí policisté. Prověřují totiž, zda se majitel koně, případně někdo jiný, nedopustil trestného činu. "Mohlo by se zřejmě jednat o poškození cizí věci nebo o krádež. Týrání zvířat asi nepřipadá v úvahu, neboť zvíře bylo zabito odborně, ranou do hlavy a k rameni," sdělila tisková mluvčí pardubické policie Dana Dolanová. Ten, kdo mrtvého koně do vody hodil, však podle mluvčí určitě porušil veterinární zákon a porušil také předpisy na ochranu životního prostředí. Ve zjištění, kdo je majitelem klisny a jak se vůbec do vody dostala, by policistům mohla pomoci i plánovaná pitva zvířete.

Svojanov Granátové lomy ve vesnici nevzniknou. Ministerstvo životního prostředí zastavilo soudní řízení. Místní občané si mohou konečně oddechnout, pro většinu Svojanovských se stalo obnovení těžby noční můrou.
Názor, že by lámání nepravých granátů přineslo obci nemalé výhody, vyvrací ekologové. Těžba granátů by zcela jistě poškodila životní prostředí, odpor projevili i majitelé rodinných domů, kteří sousedí s lomy. Utrpěl by turistický ruch, který je jedním z hlavních pramenů obecní pokladny. Příznivci granátových lomů argumentují vznikem nových pracovních míst.
"Bývalé výhradní ložisko bylo rozhodnutím ministerstva průmyslu a obchodu zrušeno po vynětí z evidence, tím přestalo právně existovat," vysvětluje situaci Jaromír Starý, vedoucí odboru informací o nerostných surovinách České geologické služby Geofondu.
"Zastavili jsme řízení, která měla stanovit chráněná ložisková území," dodává Jaromír Starý.
Geologické průzkumy započaly koncem roku před dvěma lety. Předběžná šetření prokázala, že se nepravé granáty opravdu nacházejí na několika místních loukách Svojanova, Bohuňova a jim přilehlých osad. Podle soudního rozhodnutí je ale jejich vydobytí hospodářsky neúčelné. Těžba nerostů by ohrozila a zničila zákonem chráněnou krajinu.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů