Úterý, 23. dubna 2024

Za Brontosaury přijede ministr

Za Brontosaury přijede ministr
Tereza Grebeníčková
Telč Úctyhodné 30. výročí oslaví Brontosaurus, ojedinělá organizace, která kromě užitečné práce svými akcemi nabízí lidem také netradiční zážitky a aktivní odpočinek při hrách, poznávání či tvoření. Za nimi jsou vidět tisíce hektarů pokosených chráněných luk či desetitisíce vysázených stromů. Slavnostní Dort pro Brontosaura se bude konat od 17. do 19. září v Telči, kde Brontosauři pořádají akce už od roku 1975.
" Akci zamýšlíme jako festival ochrany přírody a památek, dobrovolnictví, nekonzumního způsobu života, zájmu o sebevzdělávání a hledání vztahů a propojení člověka a přírody," říká Lucie Nováková, současná koordinátorka Hnutí Brontosaurus: " Bude poděkováním a setkáním těch, kteří kdy s Brontosaurem pomáhali i všech ostatních, kteří se zajímají a podílí na ochraně životního prostředí a chtějí aktivně trávit volný čas."
Z programu si vybere každý. Zítra se na úvod uskuteční vzpomínkový ceremoniál na nádvoří zámku. Sobotu pak zahájí účastníci prací pro město a její okolí, kde budou likvidovat černé skládky a pracovat na chráněných loukách. Odpoledne bude možné navštívit na dvacet pět dílen v zámeckém parku a na náměstí. Hlavní program odstartuje v 17 hodin koncert skupin Jarret a Tomáš Kočko a orchestr. Poté, jako na správných narozeninách přijde řada na dort. Na dortové slavnosti při zapalování svíček třiceti výročních dortů dostanou slovo významné osobností nejen z Hnutí Brontosaurus. Slavnostní večer bude zakončen tancovačkou a na nedělní dopoledne je připraveno sportovní klání na Štěpnickém rybníce.
Záštitu nad akcí má ministr životního prostředí Libor Ambrozek, který v sobotu Telč navštíví. Setká se zde také se zástupci města u příležitosti Evropského dne mobility. Kromě toho navštíví ministr společně s představiteli Hnutí Brontosaurus revitalizovanou přírodní památku Černíčský rybník nedaleko Telče. " Ministr tady zasadí strom, jakožto symbol pro návrat původního ekosystému rybníka," dodává Zdeněk Posád z odboru životního prostředí v Telči: " Po návratu do města bychom panu ministrovi rádi ještě ukázali telčskou záchrannou stanici volně žijících zvířat." Odpoledne stráví ministr s Brontosaury při besedě a na dortové slavnosti zapálí svíčku na jednom z třiceti výročních dortů.
" Věříme, že akce splní svůj účel a nabídne široké veřejnosti mnohé informace a pro Brontosaury a jejich kolegy z jiných organizací bude impulsem pro další činnost," zakončila Nováková.
Zdroj:Jihlavské noviny - Vysočina
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů