Čtvrtek, 18. dubna 2024

V Česku teď hledají partnery naše malé firmy

V Česku teď hledají partnery naše malé firmy

Ernst Pfister, ministr hospodářství Bádenska-Würtemberska, přivezl do Prahy misi podnikatelů a říká:

Ernst Pfister v Česku prezentoval především úspěchy této spolkové země v oblasti nových technologií a zanechal zde několik konkrétních návrhů na spolupráci podnikatelů. "Jsou to malé a střední firmy, které hledají subdodavatele a partnery. Chci jim u vás otevřít dveře," zdůraznil.


hn: Jako nový ministr jste v Praze poprvé. Vaše setkání s českým ministrem průmyslu a obchodu bylo seznamovací, jaké však přineslo konkrétní výsledky?
Dohodli jsme se na vytvoření expertní komise, která se sejde v lednu v Praze a předloží návrhy na kooperaci českých a bádensko-würtemberských podnikatelů. Již nyní máme zájem podílet se na budování infrastruktury Česka. Možnosti spolupráce firem proto vidím například u technologie životního prostředí, konkrétně čističek odpadních vod. Naše firmy jsou vysoce inovativní a v tomto oboru mohou českým partnerům pomoci.


hn: Bádensko-Würtembersko je známé velkými koncerny, automobilovým průmyslem, elektrotechnikou a strojírenstvím. Vy jste přivezl delegaci malých a středních podniků.
Když se podíváte na složení delegace, skutečně zjistíte, že jsou to představitelé malých a středních podniků. Před pěti lety byla situace odlišná. Do Česka přijížděli zástupci velkých firem, globální hráči, například z automobilového průmyslu. Je pravda, že Bádensko-Würtembersko je ekonomicky úspěšná spolková země, protože má velké koncerny. Kolem nich však existuje vrstva středních a malých podnikatelů, pracujících například jako subdodavatelé, nebo kteří rozvíjejí vlastní a nové technologie. Máme šest miliónů pracovníků, z toho dvě třetiny působí v malých a středních podnicích. Třicet procent nových pracovních míst vzniká v IT oboru, v oblasti technologií životního prostředí, biotechnologií. A vytváří je zase především menší podniky.


hn: Jak podporujete tyto malé a střední podniky?
Například tím, že jim zprostředkováváme kontakty do zahraničí. Považuji za svůj úkol pomáhat otevírat dveře právě této skupině podnikatelů. Máme vytvořenou síť poradenských míst pro mladé, začínající podnikatele nebo pro podnikatele v inovativních oborech, například nabízíme výhodné kredity.


hn: Může Bádensko-Würtembersko pomoci českým firmám dostat se na třetí trhy?
Podporuji myšlenku ministra Urbana společně vyvážet například do Číny. Nyní záleží na tom, jak se nám podaří dohodnout a vytvářit nové produkty v již vzpomínaném oboru technologií životního prostředí. Know-how našich podnikatelů se dá samozřejmě využít i pro české firmy.


hn: Němečtí podnikatelé řeší tvrdší podmínky globálního trhu přesunem výroby do levnějších zemí nebo snižováním nákladů. Jak chcete udržet domácí firmy v zemi?
Na to mám dvě odpovědi. Němci musí své domácí úkoly splnit sami. V globalizujícím se trhu se nacházíme v situaci ostřejší konkurence a my musíme být sami schopni na ni odpovědět.
A za druhé. Existuje celá řada případů německých firem, které se přenesením výroby do ciziny postavily na nohy. Podařilo se to mnohým podnikům, které potom v Německu rozvinuly výrobu a zajistily pracovní místa.

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů