Pátek, 29. března 2024

Energie AG láká obce balíčky poradenských služeb

Energie AG láká obce balíčky poradenských služeb
Hornorakouský koncern Energie AG (EAG) začne ode dneška více než sedmi stovkám obcí v jižních a části středních Čech rozdávat poukazy na poradenské služby za více než 25 miliónů korun.
Stane se tak v rámci několika infrastrukturálních dnů, které mají koncernu, podnikajícímu v Česku ve vodním a  odpadovém  hospodářství, pomoci rozšířit postavení na trhu a případně vstoupit i do jiných oblastí, zvláště správy veřejného osvětlení a distribuce tepla. "Naším jasným cílem je další růst," říká generální ředitel EAG Leo Windtner. Firma toho chce dosáhnout přes 2500 poukazů na konzultační služby pro vodu,  odpady  , teplo a veřejné osvětlení. Hodnota poukazu se podle velikosti obce pohybuje od 30 do 240 tisíc korun.
Podle Tomáše Jirsy, předsedy Svazu měst a obcí Jihočeského kraje a starosty Hluboké nad Vltavou, jde o tah, který má firmě umožnit rychle zmapovat silně konkurenční trh. "Poznají problémy obcí, a tím i své budoucí obchody. Ale samozřejmě nic není zadarmo," uvědomuje si Jirsa. Ten čeká, že nová konkurence přispěje ke zlepšení služeb a snížení cen.
Pavel Borůvka, obchodní ředitel konkurenční společnosti  Marius   Pedersen  , patřící mezi lídry českého trhu  odpadového  hospodářství, ale oponuje, že nabídka kompletních služeb, kdy jeden partner zodpovídá za vše, není nejšťastnější volbou. "Když zakolísá, vznikají hned problémy," argumentuje.  Marius   Pedersen  proto sází hlavně na  odpady  , čištění komunikací a údržbu zeleně.
Podle Windtnera ale komplexní služby představují trend, který se v Rakousku prosazuje stále častěji. "Obě strany vědí, na čem jsou, a dokáží si vyhovět. Není to jen o penězích, ale i o partnerství," argumentuje.
Energie AG poté, co koncern loňského roku ovládl vodárenské společnosti Vodovody a kanalizace Jižní Čechy a Vodovody a kanalizace Beroun, vstoupila letos i na trh likvidace  odpadů  , když převzala aktivity německé firmy RWE Umwelt. Ty pak soustředila do dceřiné firmy AVE CZ. Ta je nyní s půlmiliónem zákazníků čtvrtou největší českou společností na trhu s  odpadovým   hospodářstvím  .
Podle Christiana Hasenleithnera, odpovědného v EAG za vodárenství, podobně plošnou kampaň ještě firma neorganizovala. Proto ani její představitelé nechtějí předpovídat úspěšnost projektu. "Je ale jasné, že dlouhodobě budeme chtít, aby se nám vynaložené prostředky vrátily. Dosavadní zkušenosti přitom ukazují, že obce mají o služby, opřené o standardy EU, zájem," uvedl Hasenleithner. To Jirsa nevylučuje, ale poznamenává, že při napjatých obecních rozpočtech bude vždy hrát klíčovou roli cena. EAG, která se uchází i o provozování vodárenských firem ve východních Čechách, přitom nevylučuje, že podobný plošný "nálet" v příštím roce uspořádá právě ve Východočeském kraji.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů