Středa, 24. dubna 2024

Vodňanská ryba v akci, pluje do Evropy pro peníze

Vodňanská ryba v akci, pluje do Evropy pro peníze
Protivínsko - Několik obcí z protivínské části okresu se před pár dny stalo členy Dobrovolného svazku obcí Blanicko - Otavského regionu se sídlem v Protivíně. Vzhledem k tomu, že svazek nekopíruje hranice okresu, je v něm zapojena i řada obcí Vodňanska. V tomto uskupení má totiž svazek daleko větší šance při získávání dotací z evropských fondů.
Jedním ze zdrojů financování nejrůznějších aktivit je také program LEADER, zaměřený na venkovské oblasti, konkrétně na zlepšení kvality života v nich. O společném postupu jednotlivých obcí a přípravě dílčích projektů diskutovali jejich zástupci ve Vodňanech, kde vznikla místní akční skupina s názvem Vodňanská ryba.
"Možností k využití peněz z fondu je ohromné množství, záleží ovšem na dokonalé přípravě a zpracování jednotlivých projektů. Proto vznikají takzvané místní akční skupiny, z nichž každá pracuje na tom kterém konkrétním projektu. Vodňanská ryba směruje svoji snahu k vybudování čističky odpadních vod, ale také třeba k větší propagaci rybích výrobků a tedy lepší uplatnění produkce rybího masa. Snaha obcí Písecka se bude zaměřovat třeba na využití obnovitelných zdrojů energie, konkrétně na výrobu paliva z bioodpadu," řekl člen předsednictva svazku a starosta Ražic Jaroslav Němejc.
Možnosti využití programu LEADER jsou totiž neobyčejně rozsáhlé od využívání nových technologií ke zvýšení konkurenceschopnosti místních produktů a služeb přes zlepšování kvality života v dané oblasti, zvyšování přidané hodnoty místních produktů a jejich lepší přístup na trh, až třeba po efektivní využívání přírodního a kulturního bohatství.
"Pro život venkovských oblastí je nesmírně důležité udržení a rozvoj kvalitních služeb. Ty ve své podstatě také zvyšují jejich atraktivitu třeba pro turisty, s tím souvisí podpora zaměstnanosti a mnoho dalších. Podmínkou je ovšem také to, že příjemci financí pro ten který projekt musí být minimálně z padesáti procent partneři ze soukromého sektoru," uvedl dále Jaroslav Němejc.
Z tohoto důvodu hledají obce co největší počet zájemců z řad soukromých podnikatelů. Zvláště vítáni jsou podnikatelé z rezortu zemědělství.
Zdroj:Písecký deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů