Úterý, 16. dubna 2024

Cyklisté protestovali proti severní trase R35

Cyklisté protestovali proti severní trase R35

Ke Dni bez aut vyjelo kolem České Třebové dvacet sedm cyklistů

V rámci dvanáctého ročníku Dne bez aut uspořádala sdružení Děti Země, Zelený Kohout a Ochránci přírody údolí Husího krku v sobotu 18. září třetí ročník cykloturistické vyjížďky po severní trase silnice R35 kolem České Třebové. Jízdy v délce 19 km se zúčastnilo dvacet sedm osob ze sedmi měst a obcí - České Třebové, Ústí nad Orlicí, Litomyšle, Řetové, Řetůvky, Semanína a Brna. Po jejím skončení proběhla beseda s občany Řetové, které se zúčastnil starosta Antonín Jedlička a krajský zastupitel Karel Škarka. Na ní se dohodlo, že R35 by se měla stát hlavním tématem krajských voleb.

„S cyklojízdou jsme spokojeni, neboť přišlo více lidí než loni. Navíc jsme domluvili další akce proti severní variantě R35 během volební kampaně do kraje,“ prohlásil Miroslav Patrik z Dětí Země.

Proti prosazované severní variantě R35 stále protestuje osm obcí, přes níž silnice má procházet, a také občané Lhotky, která je městskou částí České Třebové. Definitivní rozhodnutí o její poloze však bude záviset až na novém zastupitelstvu kraje.

„Je také třeba připomenout, že severní varianta může zhoršit kvalitu ovzduší v oblasti mezi Českou Třebovou a Ústím nad Orlicí, která je náchylná na inverze,“ upozornil dále Radim Lána ze Zeleného Kohouta

Děti Země také vyzývají občany, aby 22. září ke své přepravě nepoužili automobil a podpořili jejich výzvu „Nechte auto doma!“, k níž se lze připojit na internetové stránce www.detizeme.cz/denbezaut.

Letos se ke Dni bez aut svými akcemi přihlásilo kolem padesáti měst, z nichž polovina podepsala Chartu Evropské komise a uzavře část města. Očekává se, že nejčastější aktivitou budou cyklistické jízdy, přičemž asi v patnácti městech budou mít občané ve středu 22. září jízdu zdarma.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů