Pátek, 19. dubna 2024

Děti namalovaly barevnější svět bez automobilů

Děti namalovaly barevnější svět bez automobilů
Výtvarná soutěž v Brně ke Dni bez aut má nejdelší historii

V rámci Dne bez aut 22. září vyhlásily EkoCentrum Brno a Děti Země již pátý ročník výtvarné soutěže pro děti, tentokrát pod názvem „Barevná příroda je hezčí než dálnice!“ Akce se zúčastnilo 448 dětí z deseti mateřských a čtrnácti základních škol. Kresby také poslaly děti ze speciální mateřské školy Pohořelice a z Centra ekologické výchovy v Mikulově. Vítězové za svou představu života s omezeným používáním automobilu získali originální keramickou sošku s maskotem soutěže.

„Bylo velmi obtížné vybrat nejlepší obrázek z dvanácti finalistů. Při hodnocení jsme se opět přesvědčili, že největší fantazii mají nejmenší děti,“ uvedla Markéta Žáčková z EkoCentra Brno. Zároveň doplnila, že počet účastníků soutěže se oproti loňskému ročníku zvýšil téměř třikrát.

Vítězem nejmladší věkové kategorie do sedmi let se stal Šimon BubníkMŠ Biskupská v Brně, vítězem kategorie do dvanácti let je Jan Kovář ze ZUŠ v Hrušovanech nad Jevišovkou a vítězem nejstarší kategorie do patnácti let se stal Adam Černý ze ZŠ SirotkovaBrně.

Navíc byla udělena dvě zvláštní ocenění - za vytvoření sedm metrů dlouhého výkresu dětem 1. a 2. třídy ze základní školy E. Přemyslovny v Brně a za originální přístup k tématu dvanáctileté Lucii Sladké ze stejné školy.

„V rámci Dne bez aut je brněnská výtvarná soutěž výjimečná, neboť žádná jiná se nemůže pyšnit tak dlouhou historií,“ prozradil vyhlašovatel českého Dne bez aut Miroslav Patrik z Dětí Země.

Nejkrásnější kresby je možno zhlédnout v prostorách EkoCentra Brno do 20. října. Vzhledem k tomu, že letošní ročník je jubilejní, bude součástí výstavy i připomenutí nejzajímavějších momentů z předchozích let. Výstava bude navíc letos putovní, takže ji bude moci navštívit veřejnost i v dalších místech republiky.

Další informace o soutěži jsou na internetové stránce www.ecb.cz. O Dni bez aut lze najít podrobnosti na www.detizeme.cz a na www.env.cz.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------Partnery českého Dne bez aut 22. září jsou České dráhy, a. s. (v sobotu 25. září připravují Den železnice) a Správa železniční dopravní cesty, s. o. Akci finančně podpořily Ministerstvo životního prostředí, Odborové sdružení železničářů a firma AŽD Praha, s. r. o.

Programy pro děti EkoCentra Brno finančně podporují:

Statutární město Brno, Jihomoravský kraj, MŠMT ČR, MŽP ČR. Děkujeme!

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů