Úterý, 16. dubna 2024

„Podnikání není všechno“ říkají ekologové

„Podnikání není všechno“ říkají ekologové

Nevládní neziskové organizace Jihočeského kraje dnes oslovily starosty obcí a měst nacházejících se na území NP a CHKO Šumava. Reagují v něm na jejich kritiku postupů nového vedení Správy NP a CHKO Šumava a žádají, aby neprosazovali ekonomické zájmy nad zájmy ochrany přírody a krajiny.

Jihočeští ekologové dnes oslovili otevřeným dopisem starosty měst a obcí nacházejících se na území NP a CHKO Šumava. Jsou totiž znepokojeni jejich negativními postoji ke změnám v péči o území Národního parku Šumava, které zavádí jeho nové vedení. Velkými třecími plochami je například záměr zvětšování prvních zón ochrany přírody v národním parku, zákaz splouvání horního toku Vltavy při nízkém stavu vody, záměr výstavby lyžařského areálu na Smrčině nebo rozhodnutí nekácet kůrovcem napadené stromy v některých prvních zónách národního parku. „Starostové podle našeho názoru zcela ignorují odborná stanoviska a poukazují jen na to, že je bráněno v podnikání a rozvoji obcí. Neuvědomují si ale, že rozvoj turistiky je přímo závislý na kvalitě a jedinečnosti šumavské přírody“ říká Dagmar Kjučuková z Okrašlovacího spolku Zdíkovska.

Vývoj v NP a CHKO Šumava byl a je ovlivňován proměnlivým přístupem k ochraně přírody a krajiny. Neblaze byl poznamenán zmenšováním I. zón, kácením stromů v těchto zónách a celkovém pojetí lesů na jeho území jako lesů zejména hospodářských, i dalšími necitlivými zásahy do přírody jako např. splouvání Vltavy ve Vltavském Luhu bez ohledu na výšku hladiny řeky nebo stavbou rozhledny na vrcholu Boubína. „Pociťujeme silný tlak právě ze strany obcí a některých představitelů Jihočeského kraje na návrat ke starým liknavým postojům bývalého vedení k ochraně unikátního území, kterým Šumava bezesporu je. Věříme, že vedení Správy NP a CHKO Šumava těmto politickým tlakům neustoupí“ uzavírá Kjučuková.

Společná tisková zpráva nevládních neziskových organizací Jihočeského kraje ze dne 29.9.2004

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů