Čtvrtek, 28. března 2024

Komplikace kolem biopaliv jsou nešťastné

Komplikace kolem biopaliv jsou nešťastné
ROZHOVOR S MLUVČÍ AKCIOVÉ SPOLEČNOSTI SETUZA MARIÍ LOGROVOU

* Vláda opakovaně odložila projednávání návrhu ministra zemědělství o pokračování podpory zpracovávání řepky pro ekologické využití. Vládní rozhodnutí odložit schválení státní podpory výroby biopaliv není podle názoru vaší akciové společnosti SETUZA tím nejšťastnějším krokem...

Přestože se nám podařilo uzavřít smlouvy s německým zákazníkem, nevyrábíme naplno, nemůžeme si ale dovolit v tomto směru úplnou nečinnost. Pokud se jedná o akciovou společnost SETUZA, která je dominantním producentem metylesteru řepkového oleje (MEŘO) používaného pro směsné palivo - bionaftu, bude nucena, v případě neschválení státní podpory, přijmout několik nepopulárních kroků. S ohledem na skutečnost, že bionafta nebude moci cenově konkurovat naftě klasické, bude muset SETUZA zastavit výrobu MEŘO jak ve svých provozech v Olomouci, tak v Mydlovarech až do doby přijetí povinnosti plošného přimíchávání MEŘO do nafty. S tím samozřejmě souvisí redukce zaměstnanců, v tomto případě se jedná ve firmě zhruba o 150 až 200 lidí.
Na tomto místě je vhodné připomenout, že nejen lidé v akciové společnosti SETUZA by mohli přijít o práci. SETUZA bude nucena začít nakupovat řepku za exportní cenu. S ohledem na to, že firma oznámila cenu za řepku z nové sklizně v rozmezí 7100 až 7200 korun, byla by to pro prvovýrobce podstatně nižší částka. Právě zemědělci by tak mohli nejvíc pocítit dopad pozastavení státní podpory. V případě přerušení výroby MEŘO nebude firma rovněž schopna odvádět státu finanční prostředky poskytnuté v minulosti na podporu výroby biopaliv.

* Ovlivní toto vládní rozhodnutí další budoucnost firmy?

V návaznosti na vzniklou situaci nepředpokládáme změny ve svých investičních záměrech. I nadále připravujeme výstavbu výrobní jednotky MEŘO v Ústí nad Labem. Rovněž pokračuje aktivní spolupráce s polskou stranou, která má za cíl výstavbu výrobny biopaliv u našich severních sousedů.

* Jaká je vlastně moderní historie výroby bionafty?

Státní podpora výroby bionafty byla nastartována v České republice v roce 1993 v rámci tzv. Oleoprogramu. Do výstavby zpracovatelských technologií pro výrobu MEŘO investoval stát zhruba tři čtvrtě miliardy korun. Řepka se stala jednou z plodin pro klidové plochy a v neposlední řadě i komoditou s využitím pro nepotravinářské účely. Pokud se jedná o průběžnou podporu státu, byla tato v minulosti vždy stanovena s krátkodobým ročním termínem, především jako součást státního rozpočtu.
S určitým povděkem jsme jako výrobci tedy kvitovali v roce 2001 nově nastavený režim státních dotací, který byl však vstupem ČR do EU ukončen. O státní podpoře výroby biopaliv v České republice jednala i Evropská komise v Bruselu. Ta státní podporu pro používání biopaliv v České republice schválila, přičemž doposud byla naše republika ve všech dokumentech i při všech příslušných jednáních hodnocena jako vzorová ve smyslu podpory produkce ekologicky obnovitelných zdrojů.
Zdroj:Právo
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů