Pátek, 19. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Rokycany/Hořovice - Sokolnictví, které má na českém území mnohasetletou tradici, má i v dnešní době řadu příznivců a jeho vyznavačů pozvolna přibývá. Ve zhruba dvacítce středisek Klubu sokolníků při Českomoravské myslivecké jednotě je sdruženo na 500 členů. Uvedl to na včerejším setkání sokolníků poblíž Hořovic na Berounsku Pavel Moulis z rokycanského Českého svazu ochránců přírody.
Podle něj není cílem dnešního sokolnictví jen lov, ale zejména ochrana a chov dravých ptáků, kteří jsou často ohroženi.
"O první odchovy a úspěšné vracení dravců do přírody se zasloužili právě sokolníci. Například letos se českým sokolníkům podařilo odchovat 347 mláďat různých druhů a některá z nich se již vrátila do přírody,"řekl Moulis.

Včera byl v českobudějovickém kině Kotva zahájen letošní ročník filmového festivalu o životním prostředí a přírodním i kulturním dědictví Ekofilm 2004. Do programu festivalu do 6. října v Českých Budějovicích a od 7. do 10. října pak v Českém Krumlově přihlásili tvůrci z 18 zemí 131 snímků. Bližší informace na www.ekofilm.cz.

Problémy spojené s likvidací vyřazených lednic řeší nejedna jihočeská obec. Staré chladicí zařízení totiž obsahuje nebezpečnou látku freon, jejíž únik do ovzduší výrazně poškozuje ozonovu vrstvu. Z toho důvodu musí likvidace vyřazených chladniček ze zákona probíhat podle přesně stanovených norem. Předpisová likvidace je ale finančně velmi náročná a v obecních rozpočtech na ní často chybějí finance.
Svaz měst a obcí (SMOJK) našel cestu jak obcím pomoci. Zorganizoval shromáždění chladniček z celého regionu a zajistil jejich ekologickou likvidaci speciálním zařízením. "Cílem projektu bylo ušetřit obcím peníze za tuto nákladnou činnost. Nakonec se nám pro ně podařilo získat téměř patnáct milionů jako státní dotaci," vysvětluje předseda SMOJK a starosta Hluboké nad Vltavou Tomáš Jirsa.
"Bez aktivity Svazu měst a obcí a získané dotace bychom likvidaci nemohli zvládnout," potvrzuje starosta Nových Hradů František Štangl. Ve dvou kolech projektu tak bylo ekologicky zlikvidováno téměř 27 tisíc vyřazených chladniček. "Můžeme říci, že se nám podařilo zachránit jeden centimetr ozonové vrstvy," poukazuje na ekologický rozměr akce Tomáš Jirsa. V současné době podle Jirsy Svaz měst a obcí připravuje další, v pořadí již třetí projekt.

Vlašim - Téměř šest tisíc dětí ročně projde výukovými programy zaměřenými na ekologickou výchovu v Podblanickém ekocentru ČSOP ve Vlašimi. Tady se snaží už pět let působit na nejmladší generaci a přivést ji k odpovědnému chování vůči přírodě. Za pět let se počet těch, kteří prošli ekologickou výchovou ekocentra zosminásobil.
"Programy, které dětem připravujeme zapadají do školní výuky. Největší zájem je z prvních stupňů základních škol," říká Jan Urban z ekocentra a dodává, že doplněk výuky je veden nenásilnou formou různých her, kdy děti pracují ve skupinách, ponejvíce v přírodě zámeckého parku. Nabídka ekocentra je žádána také středními školami a učilišti, jejichž studenti se účastní různých diskusí nebo se snaží zapojit do dění v regionu či pokračovat ve studiu zaměřeném na ekologii.
"Výsledky ekologické výchovy jsou špatně měřitelné, nabízíme ji teprve pět let, Jsou dlouhodobé a projeví se hlavně v dospělosti, až lidé kteří naším vzděláváním prošli budou mít rozhodovací pravomoci," domnívá se Jan Urban z Podblanického ekocentra a věří, že platí okřídlené: Co se v mládí naučíš, později jako když najdeš.

Odbahnění na příštích sto let letos čeká rybník Nebák v Chráněné krajinné oblasti Český ráj. Vodní bagr má odtěžit asi 50 000 m3 bahna.
"Těžba musí kvůli chráněnému území probíhat velmi šetrně," uvedla ředitelka CHKO Lenka Šoltýsová. Bahno sací bagr přečerpá kilometrovým potrubím do meziskladu, odkud bude odvezen do vytěženého lomu. Akci předcházel výlov vesměs chráněných živočichů. Ochranáři posbírali okolo 5000 rybničních škeblí a šedesátku říčních raků, kteří našli domov v sousedním rybníku Věžák. Vyčištění patří do společného projektu odbahnění nedalekého Podsemínského rybníka, odkud zmizí 20 000 m3 bahna, a úpravy říčky Žehrovky, která dvojici rybníků spojuje. Koryto říčky dostane dubové prahy proti dalšímu vymílání dna. Práce skončí nejpozději v r. 2006 a stát přijdou na 36 mil. Kč.

SPOR O POČET EMISNÍCH POVOLENEK PATRNĚ SKONČÍ NA 107 MILIARDÁCH
Stát zřejmě v příštím roce vydá znečišťovatelům ovzduší obchodovatelné povolenky na 107,6 miliardy tun skleníkových plynů. Po dlouhých sporech se na tom dohodla ministerstva průmyslu a obchodu a životního prostředí pod dohledem vicepremiéra Martina Jahna. Ministerstvo průmyslu odstoupilo od bonusových povolenek, kterých měl stát příští rok podle jeho návrhu firmám vydat deset miliard. Ministerstvo životního prostředí ale stále tvrdí, že dohoda převyšuje potřeby Česka, a požaduje, aby počet povolenek jeli s jeho experty vysvětlit do Bruselu i zástupci průmyslu.

RUSKO MOŽNÁ RATIFIKUJE KJÓTSKÝ PROTOKOL JEŠTĚ V ŘÍJNU
Ruská vláda očekává, že parlament bude hlasovat o ratifikaci Kjótského protokolu ještě tento měsíc. Prohlásil to vicepremiér Alexandr Žukov, citovaný ruskými tiskovými agenturami. Díky ruské ratifikaci by dlouho odkládaná dohoda s cílem omezit emise škodlivých skleníkových plynů automaticky vstoupila v celosvětovém měřítku v platnost

Společnost IBM oznámila významné projekty výpočetních sítí, včetně zakázky americké Agentury pro ochranu životního prostředí (Environmental Protection Agency, EPA), která dokončila pilotní projekt výpočetní sítě založené na Linuxu. Síť má pomoci agentuře EPA a dalším státním agenturám demonstrovat, jak lze pomocí gridu zlepšit modelování kvality ovzduší a lépe předpovídat ekologická rizika spojená se znečištěním ovzduší.

Pět kriticky ohrožených nosorožců dvourohých (černých) ročně bude mít do budoucna povoleno zabít pro lovecké trofeje Namibie i Jihoafrická republika. Rozhodli o tom včera účastníci dvoutýdenní konference signatářských zemí Úmluvy o mezinárodním obchodu ohroženými druhy volně žijících živočichů a rostlin (CITES), která se koná v thajském Bangkoku. Delegáti dali rovněž souhlas s rozšířením lovu leopardů v těchto dvou státech.
Namibie a Jihoafrická republika slibují, že tisíce dolarů, které budou muset lovci trofejí zaplatit za skolení vzácného nosorožce, půjdou na zdokonalení ochrany ohrožených druhů. Ekologické organizace již ale rozhodnutí, které bude muset ještě schválit plenární zasedání na závěr konference 14. října, kritizovaly.
Počet nosorožců dvourohých se kvůli lovu, válkám a stále se zmenšujícímu přirozenému prostředí těchto zvířat v Africe snížil od 70. let do poloviny 90. let z 65 tisíc kusů na 2400. Jak ukazují studie, v posledním desetiletí však jejich stav začal opět pomalu stoupat.

V zisk desetiny hlasů voličů Plzeňského kraje věří pří listopadových krajských volbách koalice Strany zelených (SZ) a Strany pro otevřenou společnost (SOS), kterou podporuje i Strana pro životní jistoty. "Všechny tyto strany mají společného jmenovatele - prosazování ekologie a v souladu s rozumným rozvojem," sdělil při představení programu této koalice její lídr Pavel Stelzer, který je nyní krajským radním pro dopravu a životní prostředí. Zvolen byl za ODA, z této strany vystoupil v loňském roce. Do letošní kandidátky ho navrhla SOS.
Koalice chce zaútočit na voliče s heslem Dáváme zelenou lidem a přírodě - přidejte se! "Pokud se dostaneme do krajského zastupitelstva, budeme hledat spolupráci zřejmě s některou ze stran politického středu, například s KDU-ČSL," podotkl Alois Mach (SZ), který je na kandidátce mužem číslo dvě. Trojku pak má místostarostka Rokycan Marie Hlávková (navržena SOS).

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů