Úterý, 23. dubna 2024

Dražší energie může zvýšit náklady energeticky náročným provozům

Dražší energie může zvýšit náklady energeticky náročným provozům
Zdražení elektrické energie, očekávané v příštím roce, se zřejmě výrazně promítne do nákladů energeticky náročných firem. Největší tuzemský výrobce elektřiny, společnost ČEZ, zveřejnil velkoobchodní nabídku produktů na příští rok za cenu meziročně v průměru o 14 % vyšší. Ta tvoří zhruba třetinu konečné ceny elektrické energie pro odběratele. Některé podniky tak očekávají růst nákladů na energie i zhoršení konkurenceschopnosti, ekonomové odhadují celkové zvýšení cen elektřiny až o 7%. Skutečný nárůst cenového dopadu vyšší ceny elektrické energie však nyní lze těžko prognózovat, protože od příštího roku bude trh s elektřinou liberalizovaný (s výjimkou domácností) a podniky si tak budou moci dohodnout cenu elektřiny buď přímo s ČEZ, distribuční společností nebo s některým konkurentem.

Také u cen zemního plynu platných ve čtvrtém čtvrtletí letošního roku lze čekat zvýšení. Zdražení se bude pohybovat v rozmezí od 11,5 do 14 procent. Nižší nárůst bude platit pro domácnosti, větší zdražení čeká podniky, vyplývá z informací Energetického regulačního úřadu.

Důvodem zdražení plynu je podle úřadu růst cen ropných produktů v minulých měsících. Ten odráží iráckou krizi, komplikace ruské společnosti Jukos, politickou nestabilitu ve Venezuele či stav ropných zásob ve Spojených státech. Opačným směrem působil silný kurz české koruny, vyšší ceny ropy však nebyl schopen vyrovnat.

Růst cen energií, mj. i v souvislosti s vývojem cen ropy, obrací stále větší pozornost k problematice alternativních zdrojů energií. Jejich zastánci argumentují tím, že pokud se cena ropy bude nadále zvyšovat, nebudou se náklady na energii z obnovitelných zdrojů zdát tak vysoké a návratnost investic by mohla být příznivější. Většina investorů však zatím soudí, že výhodné komerční využití větrných turbín, slunečních kolektorů a vozů poháněných vodíkem potrvá ještě mnoho let. Varují, že budování a rozvoj těchto energetických oborů je investičně náročné a vyžaduje dlouhodobé financování, přičemž vyhlídky na zisk jsou velmi vzdálené. Některé příklady však ukazují, že je možné vydělávat už dnes. Dánský výrobce větrných turbín Vestas Wind Systems už získal skoro třetinový podíl na světovém trhu a je výdělečný.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů