Čtvrtek, 18. dubna 2024

Unie přispěla na vznik centra obchodní spolupráce

Unie přispěla na vznik centra obchodní spolupráce
Zastoupení malých výrobních firem z polského příhraničí a z německého Saska, prodejny se zahraničními výrobky a pobočky hospodářských komor ze Žitavy a Gliwice. Takovou představu o budoucích nájemnících má radnice v Jablonci nad Nisou, která včera začala stavět centrum obchodní spolupráce. To vznikne na místě zaniklého výstaviště skla a bižuterie do konce příštího roku.
"Je to první velký projekt spolufinancovaný Evropskou unií, kdy nedáváme peníze do čistíren odpadních vod, ochrany životního prostředí nebo na výstavbu silnic. Teď zlepšujeme infrastrukturu potřebnou pro organizaci společných přeshraničních aktivit," řekl Zdeněk Kunft z reprezentace Evropské komise v Praze. Většina z více než padesáti sedmi miliard korun, které z fondu Phare Česko doposud vyčerpalo, mířila podle Kunfta do zcela jiných oborů.
Projekt centra připravovala jablonecká radnice několik let. O příspěvek z Phare se musela ucházet opakovaně. Město nakonec získalo z evropských zdrojů podstatnou část prostředků potřebných na výstavbu centra. Projekt za sto deset miliónů korun bude téměř ze tří čtvrtin hradit unie. Ředitel polské regionální hospodářské komory Wiktor Pawlik řekl, že podobné reprezentace chtějí otevřít i v německém příhraničí.
O centra obchodní spolupráce a takzvané mezinárodní podnikatelské inkubátory mají zájem hlavně v příhraničních regionech a v oblastech s vysokou nezaměstnaností.
"Evropská unie mimo jiné podpořila projekt sedmi obcí v hospodářsky slabém regionu Třebíčska," řekl Kunft. Projekt počítá s rekonstrukcí téměř šesti tisíc metrů čtverečních ploch ve starých průmyslových areálech. Drobní nebo začínající podnikatelé v nich budou tři roky platit nižší nájemné, než je v místě obvyklé. Navíc budou mít k dispozici marketinková a školicí zařízení.
Podnikatelský inkubátor bude v provozu už letos a výdaje na jeho stavbu přesáhnou padesát miliónů korun. I v tomto případě tři čtvrtiny nákladů bude financovat fond Phare.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů