Pátek, 29. března 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

KLATOVY - Téměř trojnásobně by se měl rozrůst rozsah nejpřísněji chráněných oblastí Šumavy - takzvaných prvních zón. Dosud existuje v šumavském národním parku 135 úseků s tímto označením o celkové ploše 8800 hektarů. V návrhu, který připravila rada parku, budou nejcennější přírodní oblasti rozděleny do 67 celků o celkové ploše 24 tisíc hektarů. To je zhruba třetina celé jihozápadní Šumavy.
"Dosavadní roztříštění prvních zón se ukázalo jako neudržitelné. Dojde k jejich scelení, což by také mělo pomoci při získávání dotací z Evropské unie," uvedl tiskový mluvčí správy parku Radovan Holub. Strategickým cílem projektu je jasné vytyčení bezzásahových a naproti tomu trvale hospodářsky využívaných lesních oblastí.

JABLONNÉ V PODJEŠTĚDÍ - Městský soud v Praze zrušil v minulých dnech rozhodnutí, kterým Český báňský úřad loni v srpnu povolil obnovit těžbu kamene na vrchu Tlustec na Českolipsku. Rozsudek už nabyl právní moci.
"Je to poprvé, co se ekologickému sdružení podařilo porazit báňský úřad ve správním sporu," řekl v úterý Miroslav Šimonek ze Sdružení na záchranu kopce Tlustec.

LETOHRAD - V Pardubickém kraji dnes začala působit první stanice vyrábějící elektrickou energii z bioplynu. Provoz zařízení za 6,7 milionu korun zahájila s pomocí dotací zemědělská společnost Bocus z Letohradu na Ústeckoorlicku.
Jde o využití obnovitelných zdrojů, což zapadá do plánu odpadového hospodářství regionu, řekl krajský radní pro životní prostředí Petr Šilar. Přes čtyři miliony poskytl Státní fond životního prostředí, zbytek museli vložit sami zemědělci.

Tři minuty v průměru trvá žebrákům v centru Pekingu, než prohlédnou obsah každého odpadkového koše, jestli v něm není něco k snědku nebo vratné obaly od nápojů. Podle oficiálních údajů v loňském roce kolem 5.000 čínských podniků recyklovalo výrobky, které posbíralo 160.000 registrovaných firem nebo jednotlivců, případně půl milionu neregistrovaných osob. "Recyklace neznamená jenom zisk pro ekonomiku, ale i pro společnost a životní prostředí," míní pekingská radnice. Vedení města proto odmítlo vytvářet "zakázané zóny pro žebráky", jak to navrhovala centrální vláda.

Z plastových lahví sebraných na Písecku a Strakonicku se budou vyrábět oděvy. Slisovaný odpad skupují Číňané, kteří jej nejprve nechají rozdrtit na umělé vlákno a potom je textilní firmy dále zpracují. V pondělí vyjel z dotřiďovací linky ve Vydlabech u Písku první kamión. Prakticky stejnými kontejnery se zpět do Čech vrátí hotové oblečení. "Ve smlouvě se píše, že čínská společnost využije naše lahve k výrobě dámského a pánského spodního prádla, triček, bund, bot a koberců," řekl vedoucí dotřiďovací linky Václav Kučera. Podle něj Číňané platí za materiál odhadem až o tři tisíce korun více než čeští odběratelé. Za tunu bílých PET lahví tak skládka dostane deset a půl tisíce a za barevné osm a půl tisíce korun.

Dopravní obchvat kolem Prahy je opravdu jednou z priorit Evropské unie, jak se píše v článku Průjezd českou metropolí i nadále zůstává noční můrou (HN 20. září). Ale unie nám rozhodně nepředpisuje, aby obchvat vedl přes Suchdol, tedy přes území Prahy. Naopak, z unijních peněz jsou hrazeny vnější okruhy měst, nikoli místní doprava.
Mimoto právě v tomto případě existuje varianta šetrnější k životnímu prostředí, levnější i dopravně logičtější. Její stopa je dokonce zakotvena v územním plánu Středočeského kraje. Má jedinou chybu, nevyřešila by propojení místní dopravy na severu Prahy. To by totiž musela Praha zaplatit ze svého rozpočtu, a tak raději zavede do města kamióny jedoucí z Berlína do Istanbulu.

V nadlimitně znečištěném ovzduší žije víc než 40 % Čechů. Je znečištěno troposférickým ozonem, rakovinotvornými polyaromatickými uhlovodíky a emisemi, způsobujícími okyselování prostředí. Píše se to v pravidelné zprávě ministerstva životního prostředí o kvalitě životního prostředí.

Snaha Evropské unie zvýšit do roku 2010 podíl dodávky energií z obnovitelných zdrojů na 12 procent celkové produkce vyjde nejspíš naprázdno. Podle prognóz komisařky pro dopravu a energetiku Loyoly de Palacio totiž procento "ekologických" energií nepřekročí do roku 2010 šest procent celkové produkce, čili zůstane na zhruba stejné úrovni jako v roce 2004. Absolutní objem výroby sice poroste, ale zhruba stejným tempem jako objem spotřeby, vysvětluje komisařka.
K dosažení cílů by podle komisařky mohlo napomoci intenzivnější užívání ekologických paliv v dopravě. "Biopaliva mají v tomto sektoru v roce 2010 dosáhnout 5,75 procenta celkové nabídky energií," uvedla de Palacio.

ŠVÉDSKO LIKVIDUJE DRUHÝ JADERNÝ REAKTOR
Likvidace v pořadí druhého jaderného reaktoru, pro níž se rozhodla švédská vláda, přijde švédských stát řádově na miliardy švédských korun. Uzavření prvního z 12 švédských reaktorů stálo státní rozpočet až šest miliard švédských korun (21 miliard Kč). Také účet za druhý reaktor, třebaže předchozí částky zřejmě nedosáhne, bude vysoký. Celkovou likvidaci jaderné energetiky schválili Švédové v národním referendu již v roce 1980. Podle tehdejšího výsledku mělo být všech 12 reaktorů v zemi uzavřeno do roku 2010. Nyní je však jasné, že tento termín dodržen nebude. Zatím byl uzavřen jen první reaktor v nejjižnější elektrárně v Barsebäcku nedaleko Malmö a podle čerstvého rozhodnutí bude v příštím roce následovat další.

Seminář „Příprava projektů v oblasti odpadů“ v rámci twinningového projektu – Finanční nástroje pro implementaci Acquis v oblasti životního prostředí proběhl první říjnové pondělí v prostorách sídla krajského úřadu. Navázal na připomínkové řízení k vytvoření manuálu k „Metodickému pokynu stanovujícímu minimální kritéria pro projekty v oblasti zbytkového komunálního odpadu žádající o podporu z Fondu soudržnosti“.
„Přednášející představili současné prognózy množství a složení zbytkového komunálního odpadu, nezbytné kapacity a investice potřebné v ČR. Druhá část semináře byla věnována technologiím pro stabilizaci zbytkového komunálního odpadu a zhodnocování možností pro odpadové hospodářství. Zástupci jednotlivých krajů přiblížili své vlastní zkušenosti z problematiky přípravy projektů. Výstupem twinningového projektu bude manuál k metodickému pokynu, jehož hlavním cílem je pomoci jak při vlastním zpracování projektů, tak i při jejich hodnocení,“ řekla Eva Navrátilová z krajského odboru životního prostředí. Seminář zahájil vedoucí odboru životního prostředí Pavel Hájek, který přivítal přednášející - experta pro nakládání s odpady Waltra Hauera, dále twinningového poradce z Ministerstva životního prostředí ČR Tima Yanga a kolegy z ostatních krajů ČR.
R. Burketová
Více informací: E. Navrátilová, 564 602 522, navratilova.e@kr-vysocina.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů