Úterý, 23. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

TRH BIOPOTRAVIN BY MĚL NADÁLE RŮST
Domácí trh s biopotravinami by měl v dalších třech až pěti letech meziročně růst o 20 až 30 procent, předpokládá Tom Václavík z agentury Green marketing. Loni obrat na trhu s tímto zbožím činil podle odhadů asi 180 milionů korun, což byl meziroční nárůst o 16,6 procenta. Bioprodukty ale tvořily méně než 0,1 procenta spotřeby potravin. Průměr EU je dvě až tři procenta. V letošním roce očekávají největší čeští obchodníci a výrobci biopotravin vzestup svých obratů v průměru o pětinu, někteří dokonce počítají s nárůstem o 40 až 50 procent. Na trhu se pozitivně projevuje vstup Česka do EU a s ním spojené zrušení cel a povinnosti znovu certifikovat v tuzemsku výrobky dovážené z EU

ČESKOU BIOPOTRAVINOU ROKU JE BIO UHERÁK
Českou biopotravinou roku 2004 se stal Bio Uherák, který vyrábí Josef Sklenář z ekofarmy Sasov u Jihlavy. Čtvrtého ročníku soutěže se zúčastnily produkty osmi firem. Vedle první ceny bylo uděleno čestné uznání Zahradnictví Luční údolí Velehrad za barevné čínské ředkve a tuřínek. Porota posuzuje kvalitu výrobku, atraktivnost a dostupnost pro spotřebitele, inovativnost a marketing. Bio Uherák ohodnotila jako první biopotravinu tohoto typu na českém trhu a výrobek s vysokou přidanou hodnotou. Biovepřové je v tuzemsku dosud neobvyklou surovinou. Porotci také ocenili užití mořské soli místo obvyklé dusitanové soli. Vítěz získává právo užívat na oceněných produktech logo Česká biopotravina roku a dostane také peněžní odměnu 20 000 korun.

Nejméně 800 000 litrů ropy vyteklo na severu Ekvádoru z ropovodu do řeky Ocana a znečistilo ekologicky citlivý prales. Skvrna na řece je podle nich dlouhá 30 kilometrů a kromě pralesa je zasažena také zemědělská půda. Státní ropná společnost Petroecuador uvedla, že šlo o sabotáž. Podle jiných zpráv byl ale příčinou havárie vadný ventil. Havárie na ropovodech nejsou v Ekvádoru výjimkou. Organizace ochránců přírody tvrdí, že kolem ropných vrtů a ropovodů jsou znečištěny rozsáhlé plochy pralesů.

Rok připravovaná novela energetického zákona má liberalizovat trh s elektřinou a plynem. Před hlasováním není stále jasné, do jakých termínů jednotlivé kroky půjdou a kdy si tedy každý - ať již firmy nebo nakonec i občané - bude moci vybrat svého dodavatele. Odkládá se zákon o podpoře výroby energie z ekologických zdrojů.

Norové dají Česku v příštích pěti letech asi sto miliónů eur, tedy v přepočtu přes tři miliardy korun. Vyplývá to z dohody, kterou má za týden v Praze podepsat norský ministr zahraničí Jan Petersen. Z fondu, jenž na základě dohody vznikne, potečou po roce 2005 peníze do chudých regionů EU.
"Finančními prostředky, které do fondu vložíme, platíme EU za přístup k rozšířenému vnitřnímu trhu," řekl HN místopředseda zahraničního výboru norského parlamentu Inge Loenning.
Norské peníze se budou rozdělovat podle stejného klíče jako strukturální fondy EU. Jít mají hlavně na obnovu památek a životního prostředí.

Elektrárenská společnost ČEZ očekává, že obdrží od vlády dostatek povolenek na emise oxidu uhličitého, aby je nemusela dokupovat na trhu. Uvedl to šéf strategického oddělení společnosti Ivan Novák. Odmítl však potvrdit zprávu jedné makléřské firmy, podle níž by ČEZ prodejem přebytečných povolenek mohl získat několik miliard korun. Vláda před týdnem přijala kompromisní řešení, které tuzemským znečišťovatelům ovzduší přiřadí na každý z příštích tří let povolenky celkově na 107,6 miliónu tun skleníkových plynů. O rozdělení jejich mezi jednotlivé firmy však nebylo rozhodnuto.

Český Krumlov - Patnáct filmových tvůrců v sobotu převzalo ocenění za díla, která nejvíce zaujala na největším a nejstarším festivalu filmů o životním prostředí, přírodním a kulturním dědictví - Ekofilmu 2004.
Cenu města Český Krumlov získal rakouský snímek Plitvice - Země padajících jezer režiséra Michaela Schlambergera.
"Všechno, co na Zemi uděláme, tu zůstane. Všechno, co jí vezmeme, nenávratně zmizí," řekl při předávání ceny krumlovský starosta František Mikeš.
"Obrovský posun jsme zaznamenali v tom, že festival letos oslovil nejen ty, co se životním prostředím zabývají, ale i širokou veřejnost, a začal tak plnit funkci osvětovou" řekl ministr životního prostředí Libor Ambrozek.
Mimořádný divácký úspěch sklidil film Steva Lichtaga, který vypráví skutečný příběh o dívce připoutané na invalidní vozík, jež chce zachránit svět velryb.

VALAŠSKÉ MEZIŘÍČÍ - Opatření směřující ke snížení spotřeby primárních paliv, informační činnost i osvětu na školách by měla mít ve Valašském Meziříčí na starost nová energetická komise. Její obnovení navrhne radnici Regionální energetické centrum.

Rožmitál - Nejpozději do 14. října mají všichni občané možnost vyjádřit se k záměru firmy Ravak vystavět v Rožmitále galvanizovnu a zneškodňovací stanici odpadních vod. Dokumentace je k nahlédnutí na radnici. Krajský úřad posuzuje, jaký by měl provoz negativní dopad na životní prostředí. Kraj souhlasí s dokumentací vypracovanou společností Ravak za podmínek, že budou zohledněny připomínky všech účastníků řízení. Proti výstavbě galvanizovny je například Sdružení pro ochranu přírody - Brdy, ale i někteří obyvatelé, kteří podepsali petici. Včera večer se kvůli galvanizovně konalo mimořádné jednání městského zastupitelstva.
"Zastupitelé vydají stanovisko a připomínky města k výstavbě této provozovny," informoval starosta Josef Vondrášek. Nová výrobní hala o rozloze 1800 metrů čtverečních má sloužit ke galvanickým povrchovým úpravám mosazi, oceli a hliníku, k zinkování oceli a eloxování hliníkových povrchů. Součástí haly má být čistírna odpadních vod, určená pro zneškodňování všech druhů odpadních vod z provozu.

 

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů