Čtvrtek, 25. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Česká geologická služba (ČGS), která je resortní organizací Ministerstva životního prostředí, obdržela významné mezinárodní ocenění za rozvoj GIS (Geografické Informační Systémy) od americké softwarové firmy ESRI. Cena byla udělena za mapový server, který je volně přístupný na portálu ČGS.

Obchodování s povolenkami na emise skleníkových plynů začne zřejmě fungovat v ČR se zpožděním, nikoli k 1. lednu, jak předpokládá EU. Nejprve musí Evropská komise schválit český plán na rozdělení povolenek, na což má tři měsíce. ČR musí zatím přijmout potřebná pravidla a normy.

Bylo to velké překvapení, když při udělování Nobelovy ceny míru zaznělo jméno ekologické aktivistky z Keni. Wangari Maathaiová (64) je vůbec první ženou černé pleti, která tuto poctu získala. Zvítězila, přestože nebyla favoritkou. "Právě jsem slyšela od norského velvyslance, že jsem vyhrála. Jsem velmi rozrušená, skutečně nevím, co mám říct," sdělila se slzami v očích agentuře Reuters. Maathaiová stojí v čele Hnutí zeleného pásu, které vysadilo napříč Afrikou, ve snaze čelit klimatickým změnám, na 30 milionů stromů. Ve své vlasti proslula jako "Mama Mici" - Matka stromů. Více než desetkrát byla zatčena a její manžel se s ní rozešel s tím, že je "příliš vzdělaná, příliš tvrdohlavá, příliš silná a příliš úspěšná".

EIB nabízí krajům úvěry
Viceguvernér Evropské investiční banky Ivan Pilip nabídl krajům úvěry na financování konkrétních projektů. Úvěry z EIB by měly sloužit krajům na spolufinancování obnovy infrastruktury nebo projektů z oblasti životního prostředí, které jsou nyní financovány pouze z prostředků evropských fondů.

EU UPOZORNILA ČESKO NA PROHŘEŠKY V ENERGETICKÉ LEGISLATIVĚ
Evropská unie upozornila Českou republiku a dalších 17 států rozšířené unie na nedostatky v legislativě týkající se liberalizace energetiky. Komise rozeslala dopisy, v nichž státy upozorňuje, že se jim nepodařilo včas zanést právní úpravy do národních zákonů. V červenci komise oznámila, že jen dva z 25 států unie stihly zanést do své legislativy před určeným termínem změny, týkající se liberalizace trhu s plynem a elektřinou. Podle pravidel unie měly mít firmy v unii možnost vybrat si svobodně dodavatele elektřiny a plynu od 1. července tohoto roku. Pro domácnosti má platit totéž od roku 2007.

PC v odpadcích stálo nakonec prokurátora místo
V pondělí jsme informovali o případu nizozemského prokurátora Joosta Tonina, který nabídl citlivé informace vyhozením nefunkčního PC do odpadků. Taxikář, který PC našel a zprovoznil se s úlovkem pochlubil reportérovi nizozemské televize, který celou věc zveřejnil a odtajnil obsah prokurátorova harddisku. Po této aféře se Tonino rozhodl rezignovat na svoji funkci. Více viz článek „Prosecutor resigns over hacked PC“ na The Register.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů