Pátek, 19. dubna 2024

Zklidňování dopravy: pět oceněných projektů

Členové komise udělili v kategorii měst a městských částí dvě první ceny a jednu druhou.
Zklidňování dopravy: pět oceněných projektů
Slavnostní vyhlášení výsledků třetího ročníku soutěže Zklidňování dopravy ve městech a obcích a předání ocenění se uskutečnilo 22. září - symbolicky na Evropský den bez aut - na Ministerstvu dopravy v Praze.

Snahou vyhlašovatelů soutěže - Nadace Partnerství spolu s Nadací Via, Ministerstva dopravy (Besipu), Moderní obce a Svazu měst a obcí - je upozornit veřejnost na kvalitní projekty realizované městy a obcemi a inspirovat k jejich následování.

Odborná komise posuzovala v letošním ročníku osm projektů, z toho pět v kategorii měst a městských částí a tři v kategorii obcí. V prvním kole ji především zajímalo, jak jednotlivé projekty přispívají ke komplexnímu řešení dopravy v daném městě či obci. Důležitým kritériem byl také přínos ke zvyšování kvality životního prostředí a veřejných prostranství. Druhé kolo již rozhodlo o vítězných projektech.

Členové komise udělili v kategorii měst a městských částí dvě první ceny a jednu druhou. Diplom za první místo a finanční odměnu ve výši 80 tisíc korun si odnesly České Budějovice za plošné řešení dopravní situace v centru města, jehož uskutečnění svědčí o odvaze a rozhodnosti místních politiků. Stejné ocenění získaly Pardubice za ukázkový projekt dopravního zklidnění rušné městské komunikace. Na druhém místě se umístil Liberec, který obdržel diplom a finanční příspěvek ve výši 50 tisíc korun za rekonstrukci tramvajové trati a křižovatky Bída, která přispěla ke zjednodušení a zpřehlednění dopravy v centru města.

Pokud jde o kategorii obcí, komise se rozhodla první cenu neudělit. Druhým místem a diplomem včetně odměny 50 tisíc korun ocenila Grygov na Olomoucku za rekonstrukci silnice III/4353, jejímž přínosem je zkvalitnění veřejných prostor se smyslem pro detail.

Náš časopis udělil Cenu Moderní obce městu Plzeň za úpravu vnitrobloků na sídlišti Slovany. Redakce pozitivně hodnotí nejen důraz na funkčnost rekonstrukce komunikací v obytné zóně za použití dopravně zklidňujících prvků, ale také na estetickou stránku tohoto řešení. Oceněné projekty představíme podrobněji v příštích číslech Moderní obce.
Zdroj:Moderní obec
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů