Úterý, 16. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

O TĚŽBĚ ČEDIČE ROZHODNE BÁŇSKÝ ÚŘAD
Odpůrci těžby kamene na kopci Tlustec nedaleko České Lípy slaví první velké vítězství: Městský soud v Praze zrušil rozhodnutí báňského úřadu, který loni povolil společnosti Go Point těžit na hoře kvalitní čedič. Neznamená to ovšem, že se na Tlustci už nikdy kámen lámat nebude. Český báňský úřad může těžbu znovu povolit. Možnosti jsou tři: buď se vypořádá s připomínkami soudu a těžbu znovu povolí, anebo další hornickou činnost na Tlustci zakáže. Třetí variantou je, že si od těžařů vyžádá doplňující podklady ke svému rozhodování. Největší spor se točí kolem toho, jestli má být na těžbu na Tlustci vypracováno nové posouzení jejího vlivu na životní prostředí. Na těžbu totiž už jedno posouzení připraveno bylo, i když pro jinou společnost, která na kopci lámala kámen v 90. letech.

PROTITEMELÍNSKÁ BLOKÁDA NA HRANICÍCH SKONČILA
Po více než dvou a půl hodinách skončila na česko-rakouském hraničním přechodu Wullowitz/Dolní Dvořiště blokáda, kterou uspořádali rakouští odpůrci temelínské elektrárny. Asi 150 lidí s dvaceti traktory a maringotkou uzavřeli přechod ve 12:20 SELČ a krátce po 15:00 SELČ jej podle plánu opět uvolnili. Protest mířil proti rozhodnutí českého Státního úřadu pro jadernou bezpečnost (SÚJB), jenž 11. října povolil Temelínu trvalý provoz. Podle Mathilde Hallaové z platformy Stop Temelin jihočeská jaderná elektrárna neodstranila všechny nedostatky v zařízení a porušila tak rakousko-českou dohodu z Melku. SÚJB prý proto neměl elektrárně povolovat přechod ze zkušebního do trvalého provozu, soudí aktivistka. Na dotaz novinářů, zda budou dříve časté hraniční blokády obnoveny, aktivistka odpověděla, že se nyní čeká na postoj rakouské a české vlády. Potom se rozhodne, řekla Hallaová.

Česká Třebová - Místní gymnázium se stalo ekologickou školou prvního stupně v prvním ročníku soutěže "Zelený ParDoubek" (název vznikl spojením slov Pardubice a Doubek), jež byla vyhlášena v rámci konference Pardubického kraje nazvané Environmentální vzdělání, výchova a osvěta.
Podrobnosti o soutěži, kterou vyhlásil krajský odbor životního prostředí, odbor školství a pardubické Ekocentrum Paleta, nám prozradila učitelka gymnázia Hana Grundová: "Soutěž hodnotila dvě věci: vyplnění složitého dotazníku, kde jsme například zodpovídali, jak je zajištěno školení učitelů z ekologické výchovy, jak se jí využívá v mezipředmětových vztazích, kolik učitelů a žáků se zapojuje, a ekologický provoz školy."
Komisi zajímalo třídění odpadů, ale i konkrétní aktivity - zde gymnázium uplatnilo svůj zpracovaný program Globe a rozpracovaný projekt Živá voda pro obec. Škola musela předložit rámcový vzdělávací plán ekovýchovy.
Z celkového počtu 76 škol dopadlo gymnázium v kategorii středních škol a učilišť v konkurenci dalších deseti škol nejlépe. Navíc získalo nejvyšší titul - ekologická škola prvního stupně. Tou může být jen ta, jež v rámci ekologické výchovy nejen spolupracuje s obcí, ale zároveň proměňuje životní prostředí ve svém okolí. Tento titul si nakonec odnesly jen dvě školy.
"Budeme dál pokračovat v tom, co děláme. Doufám, že ocenění bude povzbuzením pro další studenty i kolegy, aby dál rozpracovávali možnosti ekologické výchovy ve svých předmětech," přeje si Hana Grundová.

Když předložil soukromý podnikatel Ladislav Karásek obecnímu úřadu v Háji u Duchcova svůj záměr s výstavbou 42 rodinných domků v Domaslavicích, netušil, že mu plány zkříží motýli.
Hájským se záměr líbil. Také nadřízený orgán na žádost reflektoval. Upozornil ale na skutečnost, že v Domaslavicích je v rámci soustavy chráněných území Natura 2000 navržena evropsky významná lokalita, kde se vyskytují chráněné druhy modráska.
Pokud ministerstvo životního prostředí lokalitu nevyjme ze zvažovaného chráněného území, bude z původního plánu 42 domků možné postavit pouze 36.

Do Chráněné krajinné oblasti Lužické hory by se mělo vrátit během několika let pastevectví, které zde mělo svou tradici. Návrat umožní totiž ekologický projekt CHKO Lužické hory s partnery na německé straně v Žitavě. Nyní probíhá jednání s německou stranou, kdy cílem je vytvořit projekt Přeshraniční management významných lučních ploch v Lužických a Žitavských horách.

Uhlířské Janovice - Bývalá skládka Pivoňkův mlýn bude rekultivována podle předloženého projektu sadových úprav. Město získalo na tento projekt dotaci z fondu životního prostředí.
"Chceme tuto lokalitu zhutnit, potáhnout zeminou a osázet zelení," vysvětlil starosta Pavel Bohatec a zakončil:
"Očekáváme alespoň tři nabídky na zajištění těchto úprav. Rozhodující pak bude cenová kalkulace."

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů